Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 400 nya lägenheter behöver byggas i kommunen

Det kommer att behövas ett stort antal nya lägenheter i Kramfors i framtiden. Det gäller så väl för nysvenskar, studerande och bostadslösa.

Annons

Läs också: Socialnämndens ordförande bekräftar det stora behovet av boende - "Vi hoppas att flera aktörer ställer upp"

Det reella behovet verkar handlar om ett behov på drygt 400 lägenheter.

Kramfors kommun har som allehanda.se berättat planerat att bygga nya lägenheter nästa budgetår för 60 miljoner kronor. Ett välbehövligt tillskott, men enligt den här prognosen räcker det inte.

Fram till 2030 behövs flera hundra nya lägenheter i Kramfors enligt en ny rapport.

Enligt en rapport som förvaltningen för Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden presenterat fram till 2030 kommer man ha behov av ett stort antal lägenheter.

Det gäller bland annat för att tillgodose det behov som uppstår vid integrationen.

Enlig prognosen räknar man med att ungefär 70 procent av de asylsökande som finns i kommunen ska få uppehållstillstånd. Och att hälften av dem kan välja att bosätta sig i Kramfors kommun.

Att få fler med uppehållstillstånd att stanna kvar i kommunen är något politikerna stävar efter för att vända befolkningskurvan.

Läs mer: Kramfors kommun vill att fler ska stanna

Men det kräver också att det finns 300 lägenheter tillgängliga för dem, skriver man.

Dessutom säger prognosen att det behövs 14 lägenheter till ensamkommande barn som redan har uppehållstillstånd. Och om hälften av de asylsökande barnen vid 18 års ålder får uppehållstillstånd behövs dessutom de 45 lägenheter för dem under perioden 2016-2022.

Inför nästa år kommer enligt prognosen länsstyrelsen också vilja öka avtalet för antalet kommunplacerade med uppehållstillstånd och för dessa behövs 46 lägenheter.

Prognosen tar även upp att vuxenstuderande behöver boenden. Att det förekommit at de tackat nej till utbildningar i Kramfors på grund av bostadsbrist. Något som kostar mycket i utbelivna intäkter för kommunen.

En annan punkt som prognosen visar på är behovet för bostadslösa. I maj fanns 21 personer registrerade som bostadslösa och en handfull som är inneboende hos andra men vill ha egen bostad.

Bättre ser det ut när det gäller behovet av olika boende för äldre, där prognosen säger att man har en ganska bra balans. Bland annat beror det på att fler bor kvar hemma längre och nya tekniska lösningar som underlättar för hemtjänsten, som nyckelfria lås och de frivilliga tillsynskamerorna nattetid.

En form av "mellanboende" mellan eget boende och särskilda boenden skulle dock behövas för att inte behöva satsa på fler särskilda boenden, står det i rapporten.

■ ■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.

Mer läsning

Annons