Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 3 000 ton grus och sand ska sopas bort från gatorna

Annons
Över 3 000 ton grus och sand ska sopas bort från gatorna

Vårtecken är inte bara tussilago och vitsippor. Det kan också vara en sopmaskin som sprutar sand. Över 3 000 ton sand och grus sprids årligen över Kramfors kommuns gator och torg som nu ska snyggas upp.

Gatukontoret förfogar över två maskiner för att ta bort missprydande sand och grus. Det är en sopningsmaskin som suger upp sand och grus och en traktor med sopvals som tar undan det på vår och sommar oönskade materialet.

Sopningsmaskinen används när materialet ska tas upp och eventuellt återvinnas. Det sker vanligen på ställen där folk ska promenera, medan sopvalsen används när det räcker att sprida ut sanden och gruset.

I Nyland sköter kommunen om alla asfalterade icke privata ytor utom genomfarten. Något som hänger samman med att Nyland är stadsplanerat. I Bollsta är det bara Lindholmen som är stadsplanerat. Bussplatsen och torget tillhör ändå de områden som sopas.

I Ullånger sopas busshållplats, i Nordingrå en mindre parkering vid ICA och i Docksta ansvarar kommunen för bussplanen. Entreprenörer anlitas också för att utföra jobben.

Under 2001 fördelades 1 775 ton sand och 1 800 ton grus av typen 4-8 millimeter i kornstorlek. Totalt 3575 ton. De senaste åren har mellan 3 040 och 3 800 ton spridits.

De två senast åren har det sandats mer än vanligt då det varit milda vintrar. Förändringen mot allt mer sandning samtidigt som behovet av snöröjning minskat har dock inte inneburit någon större besparing för kommunen.

Cirka fem procent av sand och grus återvinns och används på nytt. Det sker sedan några år tillbaka i ett sorteringsverk på Gubbmyran i Kramfors. Grus och sand tas tillvara medan det som krossats till pulver fint som mjöl avskiljs. Skräp som papper och glas tas också bort

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons