Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus runt lantbruken

Annons
Öppet hus runt lantbruken

Under söndagen hölls det öppet hus på lantbruken runt Dämstasjön. Bönderna visade upp sina djur och maskiner för alla som ville se.

Hasse Nordin och Gun-Marie Nyberg driver ett litet lantbruk i Dämsta. De var en av de tre gårdar som under söndagen höll öppet hus runt Dämstasjön.

Hasse visade upp sina fjällkor, killingar och getter medan Gun Marie tillsammans med Britt-Louise Olofsson bakade tunnbröd i bagarstugan. besökarna var många och nyfikna.

- Det är många som är intresserade av att se hur ett riktigt gammalt lantbruk fungerar, berättade Gun-Marie. Den gamla sortens gårdar håller på att försvinna i takt med att gårdarna blir allt större.

Dagarna arrangeras av Styrnäs LRF-förening och har alltid varit populära bland besökarna.

- Vissa kommer ända från Härnösand för att se på djuren, berättar Hasse.

I fjol var man på grund av mul- och klövsjukan tvungna att ställa in, men åren före har besökarna ofta varit uppåt en två-tre hundra till antalet.

Hasse och Gun-Marie driver gården som en hobby och båda har andra jobb på sidan om för att få det att gå ihop. Hasse arbetar som elektriker medan Gun-Marie på somrarna driver fäbovallen i Styrnäs där man bland annat kan avnjuta hemgjort tunnbröd, messmör och fårost. Detta såldes även under dagen så långt laget räckte till besökarna. Gården och ladugården är gamla och drevs en gång på heltid av Hasses föräldrar.

Numera är det svårt att få en gård att gå runt i så liten skala. De flesta gårdarna runt Dämsta har lagts ner till förmån för större och effektivare jordbruk. Hasse och Gun-Marie fortsätter dock sitt arbete trots att det blir alltmer komplicerat med regler och EU-bidrag.

- De ställer bara till problem, menar Hasse. Men köttpriset är så lågt att det inte går runt utan bidragen.

Ladugården där korna och getterna står är från 1938 och många besökare var fascinerade över byggnaden och de fina djuren.

- Det är inte så vanligt att djur får stå under så här bra förutsättningar nuförtiden, berättar Hasse. Nu är det ofta mer maskiner och trängre utrymme för djuren.

erik de vahl

Mer läsning

Annons