Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Om vi hade momsat hade det inte blivit något"

/
  • Matserveringen var inte tänkt att gå med vinst - därför redovisade man aldrig intäkterna, enligt Mats Granat, chef för räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen.

Matserveringen borde ha redovisats, enligt Skatteverket.

– Då hade det inte blivit någonting, säger räddningschef Mats Granat.

Annons

Räddningstjänsten är en skattebefriad verksamhet, men enligt Skatteverket gäller det inte matserveringen. Om omsättningen på en personalmatsal överstiger 30 000 kronor ska man betala skatt.

– Men en matservering ska skattredovisas oavsett omsättning. Finns det inte några papper eller underlag i bokföringen kring dessa intäkter försvårar det en skattekontroll, säger Jan Owe Mattsson, momsexpert vid Skatteverket.

Enligt Mats Granat har räddningstjänsten inte haft någon redovisning av pengarna - eller ens någon koll på hur stora summor det handlar om.

– Jag hade ingen aning om att vi gick med vinst, eller att pengarna samlades på hög. Tanken var att man skulle betala vad maten kostar, säger han.

– Och skulle vi ha hållit på att momsa och greja och dona, då hade det inte blivit något, då hade administrationen blivit för dyr.

Eftersom redovisning och underlag saknas är det ingen som vet hur mycket pengar som matserveringen egentligen har omsatt. När det gäller vinsten på maten uppgår den, enligt insättningarna som Tidningen Ångermanland har hittat, till omkring 20 000 kronor.

Pengarna fördes in på räddningstjänstens transaktionskonto vid olika tillfällen under 2011. Var de sen har tagit vägen finns det skilda meningar om.

– De har gått in i bokföringen och har inte använts till något särskilt. Tanken var att pengarna skulle gå till idrottsföreningen, men det blev inte så och sen blev det bortglömt, säger Mats Granat.

Flera av de anställda som Tidningen Ångermanland talat med har dock en annan bild.

– Pengarna har använts till att bland annat ge oss kontanter för småinköp som diskmedel och skruvar, sådant man brukar få ta på rekvisition. Dessutom har man köpt väskor till deltidskåren.

Mer läsning

Annons