Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olaglig servering på brandstation

/

Räddningstjänsten drev en matservering på stationen i Kramfors under minst ett års tid.
Vinsten gick rakt in på ett bankkonto och några tillstånd fanns inte.

Annons

Verksamheten startade i samband med att en inhyrd person från Samhall började arbeta hos räddningstjänsten i februari 2011.

Enligt Samhalls avtal ska deras personal utföra ordinarie löpande verksamhet, men istället lagade den anställda lunch till personalen vid räddningstjänsten och ambulansen.

– Det var allt från fiskpinnar till lappskojs, vanlig mat, 30 kronor per portion kostade det. Ofta var det 10-15 personer som åt och många gånger räckte inte maten, säger en anställd.

Varje morgon kunde personalen beställa lunch och matansvariga gjorde inköp under förmiddagen.

Några tillstånd för livsmedelshantering söktes inte. Inte heller fanns det någon redovisning av pengarna i räddningstjänstens bokföring.

– Folk började reagera över hur man handskades med pengar, det var många som inte tyckte om det, säger en anställd vid stationen.

Kontanterna som blev över förvarades i en burk och användes till inköp. Överskottet som låg kvar i burken fördes slutligen in på banken, men varför det gjordes finns det delade åsikter om.

Enligt räddningschef Mats Granat och direktionens ordförande Rune Danielsson (S), avslutade man matserveringen och satte in pengarna som blivit över, för att slippa ha kontanter liggande. Personalen vid stationen i Kramfors har en annan minnesbild.

– Pengarna fördes in på ett konto när avslöjandet kom om räddningstjänsten i Göteborgs svarta uthyrning av lägenheter till brandmän. Då bestämdes det att pengarna skulle sättas in, säger en av de anställda.

Enligt Mats Granat skulle vinsten gå tillbaka till personalen.

– Meningen var att pengarna skulle gå till idrottsföreningen, men de hade ingen fungerande styrelse så det fanns ingen att lämna till.

Det är något som inte stämmer enligt Per Sandin som är kassör i räddningstjänsten och ambulansens gemensamma idrottsförening.

– En styrelse har funnits under hela tiden även om aktiviteten låg i träda ett tag.

Per Sandin hörde talas om att vinsten från matserveringen skulle gå till föreningen, men det gick aldrig så långt att några pengar syntes till.

Mer läsning

Annons