Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öden syns nu även i verkligheten

/

Nu är Nordingråbyn Öden inte bara med på kartan, utan också i verkligheten.
I onsdags sattes skyltarna upp som markerar bygränserna.

Annons

När det nyligen blev klart att Ingrid Viklans ansökan om vägskyltar till Öden godtagits var det en stor dag för den lilla byn med tre året-runt-boende. Det var den sista av Nordingrås 52 byar som saknade ortsskyltar. Ingrid Viklans har också varit engagerad i bredbandsdragningen som kopplat upp Öden mot webben.

– Hon har gjort det jättebra. Det här är väldigt viktigt. Skyltarna gör det lättare för folk som ska hälsa på, säger Lars Bergman som bott i Öden i hela sitt liv.

Två hushåll finns det i dag i Öden. Sommartid fördubblas antalet och de boende ökar ännu mer. Lars Bergman minns när han växte upp på 50-talet.

– Då var det flera jordbruk här och vi hade skräddare. Men vi har en bra gemenskap och på sommaren när byn lever upp brukar vi vara flera som tar en gemensam morgonpromenad på en och en halv timme.

Margareta Tenorio Diogo lämnade Öden redan när hon 13 år, bor numera i Höllviken utanför Malmö men återvänder på sommaren.

– På 50-talet fanns det sex hushåll i byn och det var ju fler barn i familjerna på den tiden. Men i gamla längder har jag sett namn som tyder på att det tidigare bott ännu fler i Öden. Min farfars mor Anna-Kajsa Nordlöf Uhlin drev en diversehandel. Men hon dog redan i början av 1900-talet och sedan dess har byn inte haft affär.

Olika efterforskningar tyder på att Öden är en gammal by, bland annat finns gravfynd. Något Margareta Tenorio Diogo skattar högt är den tystnad som man aldrig får uppleva i stadsmiljöer.

– Det är en underbar lyx. Mitt barnbarn sade att han måste nypa sig i armen för att förstå att det verkligen kan vara så tyst.

Mer läsning

Annons