Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-viks ungdomsfullmäktigekräver bättre sandning

Annons
Ö-viks ungdomsfullmäktige

kräver bättre sandning

På torsdagen var det återigen dags för ungdomsfullmäktige i Örnsköldsvik. Ett 50- tal ungdomar från kommunens gymnasieskolor sammanträde och debatterade nio motioner.

De flesta motioner avslogs men en motion om bättre sandning bifölls och kommer upp till kommunfullmäktige på måndag.

Ungdomsfullmäktige instiftades i höstas efter att en motion från Miljöpartiet bifallit i kommunfullmäktige. Torsdagens möte var det andra och denna gång hade en nymodighet införts.

Motionerna bereds nu av grupper ifrån ungdomsfullmäktige innan mötet och när beslut tagits kan bifallna ärenden gå direkt till beslut i kommunfullmäktige. Det betyder att ungdomarna har getts, i princip, samma status som en nämnd. I kommunfullmäktige råder beredningstvång men i detta fall räcker ungdomarna som beredningsinstans.

Den första motionen behandlade bättre sandning av gång och cykelbanor.

Elin Johansson var en av författarna.

- Vi vill värna om Örnsköldsviks befolkning. Många halkar och gör illa sig på vintern.

Denna skapade inte någon stor debatt och bifölls av ungdomsfullmäktige. Även ytterligare en motion behandlade halka. Emanijel Dahlkvist, Pär Bergman och Jonatan Thalén önskade sig värmeslingor under gågatan.

- På så sätt minskar man halkrisken, slipper sanda och snöröja, säger Jonatan Thalén. I samband med detta kan man också byta beläggning.

Men han fick mothugg av beredningsgruppen.

- Detta blir dyrt och svårgenomförbart, säger Björn Edlund. Vart ska pengarna komma ifrån?

Frågan skapade en viss debatt men förslaget avslogs till slut.

Ökat bidrag till nyföretagande, en motion om kommunstödda sommarcaféer och en om gångtunnel under E4, var andra motioner som avslogs, den sistnämnda dock först efter dagens enda votering. Här fanns också förslag som, billigare gymkort, studentrabatter på träningskort, park på torget och bättre läromedel i Skolorna, varav samtliga avslogs.

Som ordförande satt Gunborg Lundqvist och hon hade en förklaring till varför så många motioner avslogs denna gång.

- Under beredningen har de fått ta reda på lite om hur motionerna ska gå att genomföra. Därför röstar de på ett ansvarsfullt sätt, säger hon.

Under förhandlingen, som leddes av kommunfullmäktige ordinarie presidium, fanns också Anders Qvarnström, Elvy Söderström och John Norberg närvarande, men i den något ovanliga rollen som åhörare.

pär andersson

0660-844 22

Mer läsning

Annons