Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kampmöte för sjukhuset

/
  • Jan Tommy Lindh fortsätter att tillsammans med eldsjälarna i Akutgruppen skapa opinion för Sollefteå sjukhus.

Opinionsarbetet för att rädda Sollefteå sjukhus fortsätter. På tisdagskvällen hölls ett möte i Bollsta.

Annons

Akutgruppen hade kallat till ett nytt möte i går kväll, den här gången i Bollsta Folkets hus. Också nu riktades mycket skarp kritik mot att landstinget vill flytta canceroperationer till Örnsköldsvik och Sundsvall.

– Det är ett katastrofalt beslut för Sollefteå och Kramfors, sa JT Lindh.

Även denna gång visade JT Lindh ett bildspel, som var en genomgång av de konsekvenser som man anser att landstingets agerande får för Sollefteå sjukhus framtid som akutsjukhus. Risken är överhängande att vid flytt av canceroperationer försvinner hela kirurgkompetensen, vilket också påverkar BB-avdelningen. JT Lindh påpekade att tack vare den utbildning och specialisering som bedrivs vid Sollefteå sjukhus får man tillgång till läkare under minst sju och ett halvt år. Många stannar givetvis längre.

Stora investeringar har genomförts i Sollefteå relativt nyligen, och sjukhuset förfogar nu över Europas modernaste operationssalar. Det är också fastslaget, enligt JT Lindh, att så kallade lågvolymsjukhus, som Sollefteå, är lika bra som de stora sjukhusen. Ja rent av bättre:

– Närhet ger trygghet, sa JT Lindh.

Kostnaderna för stafettläkare under förra året i Västernorrland uppgick till omkring 150 miljoner, och man befarar att flytten kan spä på den siffran ytterligare.

Det gäller också för sjuktransportkostnader, som under de tre senaste åren har fördubblats.

Bildspel ska nu skickas till Socialstyrelsens regionala enhet, även om JT Lindh har fått indikationer att den redan har inlett en granskning av landstingets beslut. Dessutom ska materialet inges till Förvaltningsdomstolen och landstingsfullmäktige.

– Vi måste stoppa smygnedläggningen, utropade Bo Grafström från Akutgruppen.

Flera manifestationer planeras fram till årsskiftet från gruppens sida.

Mer läsning

Annons