Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt centrum i Nora

/
  • Torbjörn Norell, Isabelle Norden, Åke Sjöberg, Tommy Bergquist, Per-Åke Nordquist och Jens Blixt vill utveckla servicen i Nora.
  • Enligt länsstyrelsen tycker nio av tio att butiken är viktig på landsbygden, oavsett om de handlar i den eller inte.

En lokal med matbutik, turistinformation, café och utställning för lokala producenter i Torrom. Så ser Noragruppens planer ut.

Annons

Torrom låter sig inte nedslås av en nedlagd skola och avveckling av äldreboendet Sunnebo. Sex föreningar har gått samman för att genomföra Träffpunkt Nora och skapa en mötesplats nedanför kyrkan.

– Vi har 75 procent av finansieringen klar och hoppas att kommunen ska bidra med den sista delen, säger Åke Sjöberg som är kassör i Noramacken.

Bakom initiativet står Noramacken, Nora Hembygdsförening, Lövviks Bygd- och idrottsförening, Nyadals intresseförening, Nora-Klockeföretagarna och Norabygdens Idrottsförening.

Planerna på en ny butikslokal började för att bli av med den farliga trafiksituationen utanför Ica, där parkerade bilar backar rakt ut på vägen med dålig sikt. Men i samband med nedläggning av skolan i Torrrom och ett möte med kommunledningen började en framtidsstrategi formuleras av föreningslivet i Nora.

– Det var innan avvecklingen av Sunnebo blev känt, men den har även blivit inräknad i beräkningen av servicen i Nora.

Första etappen för framtidsplanerna är den nya lokalen, men Torromsskolan och Sunnebo kommer också att diskuteras. I januari samlar gruppen till ett informationsmöte.

Noragruppen vill att kommunen ska medfinansiera bygget med två och en halv miljon, hela bygget beräknas kosta tio miljoner.

– Länsstyrelsen har ställt sig väldigt positiva och är med och finansierar projektet förutsatt att kommunen bidrar.

I dag står en Ica-butik på parkeringen nedanför kyrkan och träffpunkten är planerad att ligga bakom den byggnaden. Om det blir av kommer den lokala Ica-handlaren att hyra plats i lokalen, men den nuvarande butiken kommer att finnas kvar tills det är dags att flytta.

Framför lokalen finns det förslag för ett mindre torg vilket det speglar ett av syftena med planerna, Torrom som en mötesplats.

Utmaningen är att få bygden att vara köptrogna vilket kommer att diskuteras under mötet med allmänheten, men Åke Sjöblom är positiv.

Mer läsning

Annons