Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyland skänker Lilla Norge - till Norge

/
  • Nylandsföreningens ordförande Ove Vesterman blickar ut mot ön Lilla Norge som han och övriga i föreningen hoppas kunna lämna över till Norge i juni nästa sommar.

Den 6 juni 2008 ska ön Lilla Norge utanför Nyland överlämnas till Norge under pompa och ståt.

Det är i alla fall den förhoppning Nylandsföreningens visionsgrupp har.

Annons

Idén om att under jippobetonade former skänka den lilla ön till Norge väcktes för några år sedan. Sommaren 2005 var allt förberett för överlämnandet av ön till Norges ambassadör. Planen kom dock aldrig att förverkligas efter att intressenterna i projektet blivit oense.

Men nu har idén alltså åter väckts till liv.

- Förra gången var ABF med men nu kör vi på egen hand, säger Ove Vesterman som är ordförande i Nylandsföreningen.

Nu är tanken att ön ska överlämnas på nationaldagen den 6 juni nästa sommar. Då är en delegation från Kramfors kommuns norska vänort Levanger på besök på inbjudan av vänortskommittén.

Den här gången är dessutom siktet inställt på att verkligen omvandla ön till norskt territorium. Om nu detta är möjligt.

Tanken är nämligen att göra Lilla Norge till ett eget radioland. En idé som lanserats av den inbitne radioamatören Thomas Rylander som driver företaget Nylands Data.

- Skulle det gå iland blir det här något verkligt stort, säger Ove Vesterman.

I dag finns det 337 radioländer i världen. För att räknas som radioland måste vissa kriterier, bland annat geografiska, uppfyllas. Ett är att ett nytt radioland måste ligga minst 100 kilometer från hemlandet och betraktas som dess territorium.STEN ENGBLOM
070-320 49 70


Webbredaktör:
JON HÄGGQVIST
070-650 42 11

Mer läsning

Annons