Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybörjare på smideskurs

/
  • Paul Jonsson ville varken göra smycken eller krokar, istället ägnade han sig åt att göra traditionella och hållbara spikar. Ett åtagande som kräver precision och tålamod.
  • ''Jag visste inte vad jag ville skapa när jag började kursen, men det har kommit eftersom. Tiden flyger förbi när man är här'' Berättade Staffan Österlund som tålmodigt väntade bredvid sin ässja där järnet fort fick rätt smidestemperatur.
  • Ässjan används i smedjor för att upphetta ämnen av järn och andra metaller för bearbetning. En ässja eldas med stenkol eller träkol, för att tillföra syre finns en speciell fläkt som en smed enkelt kan reglera med hjälp av ett spjäll.
  • Ulla Rasmussen ger råd och tips till Anki Åman som smider en ljusstake, ett vackert åtagande.

I samarbete med Sveriges Konstsmidesförening hölls i helgen en kurs för nybörjare på Järnakademien i Kramfors, kurs- och utbildningsledare var Ulla Rasmussen som är utbildad smed.

Annons

Inne i lokalen hördes slagen från tunga hammare som användes för att forma järnet efter varje elevs önskningar, ingen av dem hade planerat vad de ville göra innan kursen började. Men allt eftersom timmarna gick under dessa dagar så har idéerna blommat upp.

– Jag ville prova något nytt istället för att bara sitta hemma, och att få träffa andra människor är också väldigt roligt, säger en glad Ann-Kristin Leiderud som var en av kursmedlemmarna. Ann-Kristin visade även upp en av hennes tidigare skapelser, ett halsbandshänge med mässing. Smederna använder sig av hammare och ibland olika pressar för att forma järnet, järnet värms först i en ässja som når höga temperaturer. Sedan och smider man järnet till sin rätta form på städ eller i maskinhammare. Det finns två olika typer av smide, kallsmide och varmsmide. Idag förekom varmsmide hos eleverna på Järnakademien. Smide används i dagsläget för till exempel bultar, handverktyg och järnvägar.

Mer läsning

Annons