Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya turer kring båthamnen

Turbulensen kring den nya småbåtshamnen i Mädan, Nordingrå, fortsätter.
Länsstyrelsen måste på nytt hantera frågan om den vattenverksamhet som hamnen kommer att innebära.

Annons

Tidningen Ångermanland har under flera år berättat om stridigheterna och turerna kring Mädans båtförenings hamn. I mer än 15 år har föreningen arbetat för en ny hamnplats, sedan den gamla blivit obrukbar på grund av landhöjningen.

Det första alternativet som togs fram fick skrinläggas, bland annat för att länsstyrelsen då sa nej till strandskyddsdispens.

Häromåret togs ett nytt alternativ fram och den gången fick föreningen ja för projektet från myndighetens sida.

Men ärendet överklagades till mark- och miljödomstolen. Bland annat överklagade ett tiotal personer tillståndet genom ett gemensamt juridiskt ombud. Dessa drog dock senare tillbaka sin överklagan.

Två andra personer i byn gjorde också ett överklagande, eftersom de ansåg att deras fastighet ligger så till att den kommer att störas av hamnen och att den vackra strandlinjen förstörs.

Mark- och miljödomstolen avvisade deras överklagan när det gäller själva strandskyddsdispensen, eftersom det då är allmänna och inte enskilda intressen som ska bedömas.

Däremot anser domstolen att länsstyrelsen gjort fel när det gäller anmälan om vattenverksamhet. För att ge sakägare chansen att komma med synpunkter ska de i ett tidigt skede få chans att yttra sig över en anmälan.

Det räcker inte att båtföreningen i sin anmälan skrivit att inga enskildas intressen berörs, anser domstolen som återförvisar ärendet till länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons