Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya miljardplaner på vindkraft

/
  • Ungefär så här kan det se ut om fyra år i Storhöjdens vindkraftspark i Kramfors kommun, nära gränsen till både Sollefteå och Örnsköldsvik.

Kabeko vill bygga park med 200 meter höga vindkraftverk.

Annons

Ännu en ny vindkraftspark i Kramfors kommun är på gång.

Det är Uppsalaföretaget Kabeko som ansöker om att få bygga upp till 45 vindkraftverk på Storhöjden, strax söder om Stordegersjön i Kramfors, nära gränsen till Örnsköldsvik.

Kabeko har flera vindkraftsprojekt som hunnit olika långt på en rad håll i Ådalen. Det handlar där om miljardinvesteringar.

I sin ansökan kring Storhöjden berättar bolaget att om det skulle bli 30 vindkraftverk, med en effekt på 135 MW, kan vindkraftparken producera el till 85 000 hushåll eller motsvarande 90 procent av hela Kramfors kommuns elbehov under ett år.

Enbart vindkraftsparken vid Storhöjden skulle kosta uppemot 1,5 miljard kronor att bygga beroende på hur stor effekt den får. I dag räknar branschen med att ett vindkraftverk kostar 25-30 miljoner kronor, eller 10-13 miljoner kronor per MW i effekt.

Målsättningen är att vindkraftverken ska få en höjd på maximalt 200 meter, rotorn inräknad. Med tanke på den snabba utvecklingen i teknik vill man ha öppet för möjligheten att om några år satsa på generatorer med ännu större effekt.

Bolaget betonar också att vindförutsättningarna är mycket goda i området. Att Kramfors kommun har pekat ut Storhöjden som lämpligt för vindkraft i sin översiktsplan.

Man skriver även att det finns goda marginaler för att klara reglerna för störningar i form av buller och skugga.

Något som också talar för en etablering anses vara att det finns få bostäder i området. Bara en ensamgård som ligger inom en kilometer. Fyra fritidshus i Gålsjönäs som ligger 2,5 kilometer från verksamhetsområdet samt 12 bostadshus/fritidshus i Fålasjö 3,4 kilometer väster om vindkraftsparken.

Enligt bolaget finns heller inga riksintressen i området som berörs och bara få skogsområden med höga naturvärden som man kan undanta från påverkan. Vägar med bärighet sägs även finnas fram till Storhöjden.

Man har inventerat kungsörn och inte hittat några bon som skulle störas. I ansökningens sammanfattning av miljökonsekvenserna anges i princip bara "obefintliga" och "små" konsekvenser. När det gäller landskapsbilden medges att däremot att kommer att förändras en del. Likaså att en sträcka av Ådalsleden kommer att bli påverkad av vindkraftsparken.

Samtidigt konstaterar Kabeko att det under byggperioden kommer att uppföras servicebyggnader, permanenta master för att registrera vädret. Likaså blir det en del vägbyggen.

Om tidsplanen håller ska vindkraftsparken kunna tas i bruk i mitten av 2018. Regeringens mål är att utöka vindkraftsproduktionen till 30 TWh år 2020 varav 20 TWh på land.

Fakta: Här planerar Kabeko vindkraftsparker i Ångermanland

Platsantal verk

Rödstahöjden6

(beviljat bygglov)

Knäsjöberget35

(tillståndsprocess)

Sörlidberget22

(samrådsfas)

Kramfors

Rammeldalsberget8

(beviljat bygglov)

Spelåsen10

(förstudie)

Storhöjden45

(inventering, MKB)

Vallahöjden20

(förstudie)

Vitberget45

(inventering, MKB)

Härnösand

Vålmyrmåsen

(inventering, MKB)

Mer läsning

Annons