Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya älgkalvar att vänta till Hornöberget

Annons
Nya älgkalvar att vänta till Hornöberget

Förra året hette kalvarna Zäta och Foppa. I sommar ska besökare på Hornöberget och Moosegarden kunna klappa nya söta älgkalvar. Om nu allt går som planerat.

- Efter alla uppvaktningar från Ludwig borde Nordis vara dräktig och då föds förhoppningsvis kalvarna i maj eller början av juni, säger Sune Häggmark.

Om det sedan blir en, två eller tre kalvar återstår att se. Men kalvarna ska tillsammans med mamma Nordis och pappa Ludwig även denna sommar vistas på Hornöberget. Förra sommaren var det ju premiär för hägnet.

- Det fungerade bra även om vi så att säga bara smög igång verksamheten. Nu har researrangörer kontaktats i tid. Vi kommer också i år att ha mer kringaktiviteter i samarbete med hotellet.

Sune Häggmark räknar därför med att det blir betydligt fler som kommer för att bekanta sig med älgfamiljen. Efter förra sommaren fraktades de båda kalvarna till Orrviken utanför Östersund där Sune Häggmark öppnade sitt Moosegarden 1997.

Älgtjuren Ludwig och hans maka Nordis har tillbringat sin tid sedan dess i det hägn som byggdes vid Nordviksskolan. Elever och personal från skolan har sedan sett till att älgparet haft det bra.

- Vi flyttade dit dem i september innan brunsten och sedan har det fungerat bra.

Ända sedan starten har intresset för Moosegarden varit stort. Speciellt från utlandet. Det mediala intresset har varit enormt stort och växer hela tiden. Detta har resulterat i att verksamheten vuxit.

Förra sommaren förlades en filial till Hornöberget i Kramfors kommun. Och till sommaren är det dags för två nya avknoppningar. Utanför Gdansk i Polen öppnas ett älghägn medan ett annat öppnas i Siljansnäs i Dalarna.

- Vi kommer att smyga igång på de här två ställena och se hur det utvecklar sig, säger Sune Häggmark.

Någon vidare expansion är för närvarande inte aktuell.

- Nej, nu ska vi nöja oss med det här tillsvidare. Men det är flera länder som hört av sig och vill att vi ska komma dit. Bland annat Skottland och Holland.

Sten Engblom

0612-771763

sten.engblom@tidningen.to
Annons