Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Aconcaguas topp bestigas.

/

Nu drar det ihop sig före en attack mot toppen av Sydamerikas högsta berg, Aconcagua.

Tero Libell och Linus "Latte" Eklund, som driver Via Ferratas klätterstigar på Skuleberget, håller just på att acklimatisera sig till den höga höjden.

Annons

Bergets topp ligger på 6 962 meter och man vet sedan tidigare att bara var fjärde toppbestigning lyckas, det är färre än vad som klarar att ta sig upp på Mount Everest.

I ett mejl till Tidningen Ångermanland berättar "Latte" Eklund att duon som planerat gav sig av till Sydamerika 25 januari.

Ett problem med rapporterna har varit att hitta bra internetförbindelser. "Det är dålig kontakt med omvärlden här. Internet är dyrt och segt".

Men 3 februari kom man till ett hotell där det fanns en gammal men fungerande pc.

I torsdags togs sig alpinisterna vidare upp till sitt "Base Camp" på 4 300 meters höjd. Där har de tillbringat några dagar nu för att anpassa kroppen till den tunna luften.

Innan bestigningen påbörjades fick de dessutom genomgå två läkarundersökningar, som gav klartecken till bestigningen.

"Vi har legat i baslägret och väntat på att vädret på toppen ska bli bättre. Planen nu är att vi lämnar baslägret i morgon bitti och om allt går vägen så gör vi en toppattack om 5-6 dagar" skriver klättrarna via internet i en ny rapport för ett par dagar sedan.

Det betyder att de kan nå toppen i mitten av den här veckan.

En tuff utmaning, inte minst sedan Tero Libell skadat en fot redan innan bestigningen påbörjades.

Mer läsning

Annons