Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu radar vårtecknen upp sig

Annons
Nu radar vårtecknen upp sig

Årets påskhelg ligger ovanligt tidigt i kalendern. Men det innebär inte att det saknas härliga vårtecken.

Själv var jag och min sambo på påskdagen ute för att plocka tussilago till middagsbordet när vi fick höra den första ensamma bofinken sjunga i Björknäs. Och under en skön skidtur på annandagen genom Skuleskogen, från Magd-

bäcken till Nätra, hördes trummandet

från flera hackspettar.

Här och där tittar också olika vårlökar upp. En tidig sådan iakttagelse gjorde Stefan Nordin på Solbacken 6 i Sollefteå redan 19 februari. Han fick då se 15-20 snödroppar blomma bland snöfläckarna. Samma dag rapporterade Ulla-Märta Lundqvist i Härnösand att hon på väg hem från sjukhuset kunde glädja sig över att höra sin första stare.

Från en "norrlänning i förskingringen" har vi fått e-post. Vi fick veta att nere i Ystad planterades penséerna redan i början av förra månaden och för ett par veckor sedan åkte potatisen i jorden. Vi har tidig vår i år, men nog lära det dröja innan det går att sätta potatis här i Ångermanland.

På flera håll har solvärmen också lockat myrorna att ta sig upp ur stacken till vårsolens värme. Redan 26 mars fick Maj-Lis Sjödén se aktiva myror vid Lasele kraftverk. Och i Sollefteå har lille Tord Olsson sett vårens första nässelfjäril fladdra förbi igen.

Under slutet av förra veckan dök fiskmåsarna upp i Kramfors, berättar Sigrid Höstman som brukar vara en flitig vårfågelrapportör. Hon såg för övrigt också knölsvan, ringduva och tofsvipor under en fågelrunda på påskdagen.

- Jag såg en flock med minst hundra tofsvipor, har aldrig sett så många tidigare, berätar Sigrid Höstman.

Till de riktigt omtyckta vårfåglarna hör tofsvipan. Enstaka sådana har också kommit till landskapet, lagom till påskveckan.

När jag själv började jobbet i morse fanns också en del tips om vårtecken som låg och väntade efter helgen. Bland annat från Elisabeth Cederholm i Lugnvik, som skickat följande e-postmeddelande:

"Vi var på spaning efter vårfåglar och fick se två tofsvipor ute i Näs en bit från Bönhamn och två koltrastar i närheten av Rävsö brygga. Under veckan som gick kom också våra starar hit och inspekterade sin holk från tidigare år. Det är ljuvligt om våren..." Det är bara att hålla med!

Tofsvipor skrev också Roland Gradin i Angsta upp i sin anteckningsbok under långfredagen.

- Det är otroligt. De landade sju tofsvipor på åkern klockan 10.20. I fjol kom de första tofsviporna samma datum klockan 07.50 och året innan kom tofsvipan en dag tidigare, berättar Roland Gradin som också sett massor av koltrastar och gulsparvar.

Roade mig i morse med att titta på ornitologernas rapportlista på internet. Kan då berätta att Ångermanlands ornitologiska förenings ordförande Kurt Holmkvist på annandagen sett ormvråk i Sånga och fjällvråk vid Döraberget i Forsed. I Trehörningssjö rapporteras den skönsjungande lilla gärdsmygen och från Berghamn finns noteringar om en rörhöna, som Sten-Olof Forsberg upptäckt.

Naturkännaren Jan Mascher i Örnsköldsvik har också lämnat massor av iakttagelser till internet under påskhelgen. Bland annat har han sett sånglärka och vitkindad gås vid Öfjärden.

Dessutom kan vi berätta att de första blåsipporna nu börjat titta fram i Nordingråområdet. Antalet sångsvanar och knölsvanar vid kusten blir också allt fler i takt med att de öppna vattenytorna ökar.

Till sist ett annorlunda vårtecken. Det kommer från Robert Nordin i Ramsele. Han berättar att björnen nu vaknat ur sitt vinteride. På annandagen var det björnspår vid Ranasjön utanför Ramsele. Dagen innan fanns inga spår på samma plats så det var en färsk iaktagelse. Kan för övrigt påminna om att enligt "gammeltro" ska björnen hos oss vakna på Tibertusdagen, som infaller 14 april.

anders lidén

Mer läsning

Annons