Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är den fruktade sorksmittan tillbaka

/
  • Härnösandssonen Birger Hörnfeldt ansvarar för de nationella prognoserarna om sorkfeber

Nu är det säsong igen för sorkfeber.

En ny prognos som baseras på vårens fångst av sorkar tyder på att 330 norrlänningar kommer att drabbas i vinter.

I Västernorrland finns hittills i år 23 fall.

Annons

– Men den siffran kan vara i underkant. Resultaten från höstens sorkfångst är inte färdigställd än, men mycket tyder på att prognosen behöver skrivas upp, säger forskaren Birger Hörnfeldt som är född och uppvuxen i Härnösand.

Tidningen Ångermanland har tidigare berättat om hans forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå där han ansvarar för det nationella övervakningsprogrammet.

Läs också: Anna fick sorkpest: "Jag har aldrig varit så dålig"

Forskarna har sett ett klart samband mellan sorkfeber och sorkförekomster. Ungefär 70 procent av antalet smittade per säsong förklaras av om det är sorkår eller inte.

Smittan sprids till människan via skogssork och är därför en så kallad zoonos.

Många drabbade blir heller inte upptäckta utan man räknar med att för varje diagnostiserat fall av sorkfeber finns ett mörkertal på fem till sju smittade som inte får någon diagnos.

Forskarlaget i Umeå som arbetar med prognoserna säger att tanken är att landstingen på så sätt ska få en möjlighet att planera för både resurser, provtagningar och patientutrymmen.

Läs också: Katten Sissi är sorkarnas skräck

Puumalaviruset sprids via sorkarnas urin och avföring. Sjukdomen sprids vanligen genom att man andas in damm med smitta, exempelvis när man hanterar ved eller sopar i ett uthus.

Viruset klarar sig ett par veckor i rumstemperatur och ännu längre i kalla och fuktiga utrymmen. Även vädret spelar roll.

– Ett rejält snötäcke ger sorkarna skydd. Då behöver de inte söka sig till människors byggnader, säger Birger Hörnfeldt.

Antalet smittade hittills i år i länet är dubbelt så många som under förra året. Det är framförallt Västerbotten och Västernorrland som verkar drabbade.

Det senaste året med riktigt många smittade var 2007 med 391 kända fall.

Mer läsning

Annons