Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobeldagen firades på Ådalsskolan

/

En uppfinning kräver att man tänker i nya banor. Det visade sig naturvetarna på Ådalsskolan kunna göra under skolans "Nobeldag".

Annons

Calle Snellman, som är programansvarig, på skolan berättar att man antagit en utmaning från forskare i Uppsala.

– De har konstruerat ett batteri som bygger på algen grönslick, på fibrer och polymerer. Nu har de utlyst en tävling för gymnasieelever om att hitta på olika användningsområden för batteriet.

Den utmaningen antogs av Ådalsskolan där man arbetat i grupp med olika idéer.

Allt byggde på ett biologiskt nedbrytbart material som de hittade många olika användningsområden för. Ett par grupper hade förslag om att använda det böjbara, tunna batteriet som foder i värmande vantar.

Några andra uppfinningar var att bygga in batteriet i en stekpanna eller använda det för att värma upp en kaffemugg när man är på skogsexkursion. En skön värmesits fanns också som förslag.

Ett "grönslicksbatteri" inbyggt i en klocka skulle kunna fungera som reservkraft om man behöver ladda sin mobil eller andra elektriska produkter.

En grupp hade den motsatta tanken, att använda batteriet för kylning i en tunn smidig kylväska som man sedan lätt kunde bra dumpa i naturen så bryts den ner av sig själv.

– Många gånger dyker uppfinningar upp genom en slump eller när någon plötsligt funderar i nya banor över vad en sak kan användas till, säger Calle Snellman som imponerades av elevernas fantasi.

Efter presentationen blev det förstås snittar och bubbel, som det ska vara på Nobelfester.

Mer läsning

Annons