Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nedläggning påverkar hela bygden"

Nedläggningen av Sunnebo påverkar hela Norabygden, menar Anna Palmquist, ägare av Ica i Torrom. Hon hoppas att butiken kommer att kunna vara kvar.

Annons

Förutom att butiken kommer att påverkas av färre kunder, både de boende och personalen, försvinner en av de sista större arbetsplatserna i Nora, menar Anna Palmquist.

– Vi förstod ju direkt att det fanns ett hot om avveckling när beslutet togs om inflyttningsstopp i våras. Men det var mest genom ryktesvägar, det var ingen från kommunen som sa något, säger hon.

– Färre korttidsboenden i kommunen kommer göra att belastningen för de som vårdar anhöriga blir högre, då hemtjänst inte kan avlasta på samma sätt, säger Magnus Hellsten från Berghamn.

Sunnebo med sina 24 lägenheter kommer att avvecklas i slutet av 2014 på grund av att lokalerna inte är ändamålsenliga och kostnaden för boendet är för dyrt. Under onsdagskvällens möte i Noraström föreslog ordförande för Bistånds-, Arbetsmarknads- och Sociala servicenämnden Jonne Norlin att Sunnebo skulle kunna ombildas till komfortboende för äldre.

– Det hade varit bra för bygden, men att Sunnebo är en guldgruva som de sa från kommunen stämmer inte. Lägenheterna är väldigt slitna och det finns flera större lokaler som kan vara svåra att fylla. Sedan finns det ingen skola kvar längre i Torrom, säger Anna Palmquist.

Redan i våras föreslog BAS-nämnden avveckling av Sunnebo, men började med ett inflyttningsstopp. Det särskilda boendet Nybo i Nyland kan vara nästa på tur eftersom lokalerna där inte heller är ändamålsenliga.

– Det är inte aktuellt just nu, det skulle innebära för få platser. Alla våra platser används till nästan 98 procent, men vi anser att vi klarar av att tillgodose behoven som finns just nu, säger Anna-Stina Fors Sjödin, chef för BAS-förvaltningen.

Mer läsning

Annons