Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazistflaggan fall för Säpo

/

Säkerhetspolisen, Säpo, kommer att bli inkopplad efter att "Svenska motståndsrörelsen" placerat sin nazi-flagga på toppen av Högakustenbrons pylon vid Hornöberget.

Annons

– Jag ska ta kontakt med Säpo nu på morgonen och se om de har några uppslag att gå vidare med och hur vi ska leta, säger förundersökningsledare Bo Nordqvist hos Kramforspolisen.

Från Säpos sida betraktar man organisationen som det största inre säkerhetshotet i Sverige.

Så här skriver Säpo själva på sin hemsida om "Grupper inom vit makt-miljön":

"Svenska motståndsrörelsen bildades 1997 och har som målsättning att etablera ett totalitärt styre genom revolution. Organisationen är hierarkisk med militär framtoning och det har förekommit att medlemmar utsatts för disciplinära åtgärder när de begått brott eller betett sig på ett sätt som inte överensstämmer med SMR:s ideologi."

Bo Nordqvist säger också att polisen tagit flaggan i sitt förvar och gärna tar emot tips från bilister som eventuellt sett något av aktionen i lördags natt.

– Vi ska också ta kontakt med Trafikverket för att se om de har några övervakningskameror eller larm som kan ge oss någon ledtråd.

Från polisens sida har man rubricerat det misstänkta brottet som "olaga intrång" respektive "hets mot folkgrupp".

Klart är också att aktionen på Högakustenbron varit noga planerad och den är nu flitigt omskriven och debatterad på rörelsens hemsida, Nordfront. Där framgår också att aktivisterna tagit en film från aktionen som man skriver ska publiceras senare.

Mer läsning

Annons