Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näst bästa sexan från Kramfors

Annons
Näst bästa sexan från Kramfors

Kramforsskolans 6B nådde inte riktigt ända fram. Men att komma tvåa av 230 klasser är verkligen något att vara stolt för.

Tisdagen blev en minnesvärd dag för de 26 eleverna i klass 6B. Och för de övriga fyra klasser från Västernorrland och Gästrikland som kvalificerat sig till finalen i tävlingen Bästa 6:an.

Bästa 6:an är den tävling i nutidsorientering som arrangeras av Gefle Dagblad-koncernen. Tävlingen är öppen för samtliga sexor, med minst tio elever, inom spridningsområdet för koncernens fem tidningar. Tidningen Ångermanland är en av dessa tidningar.

I tre deltävlingar har sedan de fem finalisterna gallrats ut. Totalt deltog 230 klasser när tävlingen startade. Kramforsskolan lyckades att ta sig till finalen efter att med minsta möjliga marginal besegrat Näsåkersskolan.

På tisdagen var det så dags för grand finale i Hassela Sportcenter. Efter att ha anlänt med bussar från sina respektive orter vankades det lunch för de både tävlings- och mathungriga eleverna. När lunchen var över var det dags för tävling.

Sedan tävlingsledaren Mattias Grossby från Sundsvalls Tidning redogjort för tävlingsreglerna var det bara att skrida till verket.

Uppgiften för ungdomarna var att på 20 minuter svara på tolv stycken frågor. Två av dessa fordrade skriftligt svar medan övriga var kryssfrågor.

En av de skriftliga frågorna handlade om den amerikanska maffiaserien Sopranos som SVT visar för närvarande. Kanske inte den mest lämpliga frågan. Detta med tanke på seriens relativt sena sändningstid på söndagar. Nu var det inte heller många som lyckades svara rätt på just den frågan.

När frågorna väl var besvarade kunde ungdomarna skölja av sig tävlingsnervositeten i sportcentrets bassäng. Där vankades också glassfest på bassängkanten.

Innan det var tid att åter sätta sig i bussarna för hemfärd återstod en samling i matsalen. Det var nämligen hög tid för prisutdelning. Vilken klass hade lyckats bäst? Vilken klass skulle ta hem första priset på 5 000 kronor?

I slutänden fanns två alternativ. Kramforsskolan eller Vallsta skola från Bollnäs? När krutröken skingrats stod Vallsta skola som segrare. Vilda glädjescener utbröt. Eleverna i den vinnande klassen skrek ut sin glädje och kramade lyckligt om varandra.

Nu var inte Kramforsskolans elever, och dess lärare Arne Stenberg och Linda Öberg, besvikna för den skull. En andra plats går inte av för hackor. Sedan fick ju klassresekassan inte heller ett oävet tillskott i form av 2 000 kronor. Lika mycket pengar som klassen kammade hem i grundomgången.

sten engblom

FAKTA/Resultat av finalen i Bästa 6:an

1) Vallsta skola, Bollnäs 8,96 5 000 kronor

2) Kramforsskolan, Kramfors 7,00 2 000 kronor

3) Ljustadalens skola, Sundsbruk 6,89 1 500 kronor

4) Höglandsskolan, Örnsköldsvik 6,36 1 000 kronor

5) Boda skola, Skutskär 5,25 500 kronor

Mer läsning

Annons