Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotiska mediciner stals på äldreboende

/

Omfattande stölder av narkotiska preparat skedde i somras vid ett särskilt boende i Kramfors kommun. Stölderna är polisanmälda, men ännu finns ingen misstänkt.

Annons

Den första händelsen uppmärksammades den 21 maj. Personal upptäckte då att en ask med Sobril försvunnit, totalt hade den innehållit 20-25 tabletter av den ångestdämpande och lugnande medicinen. Därefter inträffade under sommaren ytterligare åtta medicinstölder, mest av Sobril. Den sista stölden skedde den 28 juli.

– Det är dessbättre inte så vanligt med så här många stölder vid samma ställe under en begränsad tid. Vi ser mycket allvarligt på detta, fem personer på boendet har drabbats och det är naturligtvis kränkande när man stjäl den enskildes medicin, säger Inga-Lena Arkeflod, områdeschef för stöd, vård och omsorg.

Vid de nio medicinstölderna har det också tagits Imovane, som är ett sömnmedel. Även medicinpåsar med olika slags sorterade läkemedel, så kallad apodoser, har försvunnit. Alla stölderna har skett ur de boendes låsta medicinskåp. Ett 20-tal personer hade tillgång till medicinnycklarna. När nya rutiner infördes upphörde genast stölderna. Numera är det bara två personer som har tillgång till nycklarna och kvitterar dessa vid skiftbyte,

– Man har dessutom börjat kontrollräkna medicinerna på ett nytt sätt, säger Inga-Lena Arkeflod.

Även så kallade narkotikajournaler har stulits. Dessa används för att hålla kontroll på förbrukningen av vissa sorters mediciner. Möjligen kan detta ha gjorts i syfte att dölja omfattningen av stölderna.

Den 6 juni upptäcktes en stöld av pengar på boendet. Då hade 680 kronor försvunnit ur en plånbok som förvarades i en olåst byrålåda.

– Vi rekommenderar alltid att de boende förvarar sina pengar i låsta värdeskåp, säger Inga-Lena Arkeflod.

Mer läsning

Annons