Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikskolan lägger grunden till framgång

Annons
Musikskolan lägger grunden till framgång

Den svenska musikskolan är en unik företeelse som lagt grunden till flertalet framgångar på den internationella musikarenan.

- Sverige är faktiskt bäst i världen när det gäller musikundervisning för den stora massan, säger Sune Johansson, rektor på Kramfors kulturskola.

Många svenska låtskrivare och producenter röner nu framgångar på den internationella marknaden. Det är svenskar som ligger bakom Britney Spears, Backstreet Boys och många andra. I vitt skilda genres, från rockmusik till opera, ligger svenska artister i frontlinjen i en internationell gränslös musikvärld.

I en nyligen framlagd doktorsavhandling hävdar Torgil Persson, Göteborgs universitet, att grunden till musikframgångarna är lagd av den kommunala musikskolan. Dess mångåriga arbete för att tillgodose musikupplevelser till så många elever som möjligt har burit frukt.

- Visst är det så, säger Sune Johansson, rektor på Kramfors kulturskola. Inom det här området är vi faktiskt bäst i världen. Titta bara på Per Gessle, han är en produkt av den svenska musikskolan.

Musikutövande och musikkunnande bygger på en hundraårig tradition med rötter i folkrörelserna. I början av 1900-talet använde dessa sig av orkestrar och körer för att föra fram sitt budskap och locka folk.

På det sättet växte ett behov av undervisning fram, från 40-talet bildades allt fler musikskolor runt om i landet.

- I Kramfors är det nästan 50 år sedan musikskolan bildades.

Sune Johansson har varit rektor i Kramfors sedan 1993 och berättar att stämningen då inte var särskilt positiv. Det fanns en klyfta mellan musikskolan och grundskolan som byggde på okunskap och oförståelse om varandras arbete.

- Men vi lyckats vända det hela till något positivt. Nu samarbetar vi på jämbördig fot då vi går in i hela klasser och erbjuder alla elever undervisning.

I Kramfors har man förutom den traditionella musikundervisningen satsat på fiol-, blås- och dragspelsklasser. Då bildar hela klassen, inklusive klassläraren, en orkester som under ett år musicerar tillsammans.

- Vi är faktiskt ute på alla skolor i hela kommunen. Målet är att alla barn ska få delta i ett års musikundervisning någon gång under sin skolgång.

1996 bytte musikskolan namn till kulturskola i och med att man breddade utbudet. Numera kan Sune Johansson och hans 25 kollegor erbjuda undervisning i dans, teater och bild.

Varje vecka möter kulturskolans pedagoger 2 500 elever i kommunen; dels de 600 som betalar för privatundervisning, dels alla barn och ungdomar i orkester- och dansklasserna, teatergrupperna och målarskolan.

- Vår idé är mångfald. Man kan säga att vi lever i en egen värld där vi hänger på allt som är kul och som eleverna önskar göra.

- Kramfors kulturskola arbetar för att tillgodose bredden en kulturupplevelse, men vi hjälper naturligtvis även topparna.

ann-cathrin granbäck

Mer läsning

Annons