Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motionsflod i Kramfors kommunfulmäktige

Måndagens kommunfullmäktige i Kramfors gick i motionernas tecken.
Av de 13 ärendena på föredragningslistan utgjordes sju av motioner.

Annons

En motion handlade om just motioner. Stina Ekbäck L vill seen mer transparent hantering där motionären, i motsats till idag, kan följa ärendets gång steg för steg. Hon gjorde en jämförelse med logistikföretagens paketspårning, där det går att se varje anhalt under transporten.

Läs också: Tiggeridebatt dominerade i fränt kommunfullmäktige i Kramfors

I ytterligare en motion föreslår Ekbäck, att kommunen ska göra en lässatsning för barn i åldern 4–6 år till vilka en bok om året ska delas ut. Detta för att stimulera föräldrars läsande för barn. Ekbäck anser det bevisat, att barn som fått sagor lästa för sig under barnaåren utvecklar språk-och läsfärdigheter snabbare än barn som inte fått lyssna på sagor.

Sara Seppälä (SD) stod för tre motioner i Kramfors kommunfullmäktige.

Motionerna överlämnades till kommunstyrelsen för beredning. SD stod för tre motioner, de flesta signerade Sara Seppälä. De handlade om att kostnadsberäkna asylinvandringens effekter på den kommunala välfärden, att utreda hederskulturens utbredning i Kramfors samt att göra en utvärdering av kommunen. Utvärderingen vill man bland annat ska visa hur effektiv Kramfors kommuns verksamhet är i jämförelse med andra kommuners. Även här överlämnades motionerna tillkommunstyrelsen för beredning.

Två motionssvar lämnades också. Bakom den ena stod Thomas Lundberg, V, och handlade om fibernät på lika villkor. Lundberg vill se ett enhetligt pris för hela kommunen i spannet 12 000–15 000 kronor per fastighet. Ärendet skar genom partigränserna och flera på den borgerliga kanten gillade innehållet. Men motionens svaghet var att det enligt nuvarande bidragsregler inte är tillåtet att prisutjämna på detta sätt mellan separata glesbygdsprojekt. Detta även om det i praktiken skulle ge en jämnare prisbild för de som vill ansluta sig. Det hela slutade därför med att motionen ansågs besvarad.

En SD-motion gällde uppsnyggning av kommunens allmänna badplatser. Motionären Sara Seppälä menade samtidigt att vid Prästtjärn är det idrottsföreningen SUIF som får de kommunala skötselpengarna men det är allmänheten som städar och håller ordning

Kommunen, som ansvarar för badplatserna i Veåsand, Prästtjärn, Dämstabadet, Storsjöbadet, Storsand och Hörsångsbadet, tyckte attskötseln var bra och motionen ansågs därmed besvarad.

Innan klubban föll för avslutning förvarnande fullmäktigesordförande Rainor Melander om att junisammanträdet kan få maratonkaraktär. Då ska nämligen den känsliga frågan om vindkraftsparken på Vitberget upp.

■ ■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.

Mer läsning

Annons