Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mögellarm i skola – elever blir sjuka

/
  • Nästa vecka ska kommunen, Krambo och Kramforsskolan planera åtgärder och få en bild av omfattningen av fuktskadan. Skyddsombudet Peter Forsman tycker att det tagit för lång tid.
  • I september fick delar av skolan spärras av då tegelstenar ramlade från fasaden.
  • Varje dag springer i elever upp och ner i trapphuset där den stora fuktskadan finns.

Fuktskada i trapphus efter nedisning. Huvudvärk, illamående och utslag har rapporterats.

Annons

För ett år sedan upptäcktes en fuktskada i Stenskolan i Kramfors. Nu har mögel hittats i trapphuset där elever springer varje dag.

När höstterminen drog i gång var det många som märkte mögellukt i trapphuset och i femmans klassrum är det flera elever som klagar på huvudvärk. Läraren i den klassen har mått dåligt och fått rekommendationer från en läkare på företagshälsovården att inte vara i lokalen.

– Jag misstänker att de som ansvar för fastigheten har vetat om det här en längre tid, säger Peter Forsman som är skyddsombud på skolan.

Malin Wiberg är lärare i klass fyra som har klassrum längst ner i Stenskolan, de är minst drabbade. Men hon är också förälder åt ett barn som har klassrum högre upp i byggnaden.

– Barnen kan utveckla eksem och allergier av att vistas i fuktskadade miljöer, det är klart att jag är orolig, säger Malin Wiberg.

Hon berättar att det är flera barn som har haft utslag ovanpå händerna, men vet inte om det beror på miljön i skolan.

I augusti togs de första proverna från trapphuset för att se om det fanns mögel och det gjorde det. För några veckor sedan togs även prover i alla klassrum i byggnaden, svaren ska presenteras nästa vecka.

Under vintern i fjol fungerade inte värmeslingorna i stuprännorna och en tjock isbeläggning täckte delar av taket och en vägg. Det var när isen knackades bort som färg och puts följde med och ledde till fuktskadan i trapphuset, berättar Peter Forsman.

– Vi har inte vetat om skolverksamheten skulle vara kvar till hösten därför har vi avvaktat med att starta ett stort renoveringsprojekt, säger Sture Norberg på Krambo.

Han menar att även bygget av gallerian har tagit mycket arbetskraft från andra projekt. Men sedan i augusti har Stenskolan fått nya värmeslingor och stuprör. Insidan av taket vid fuktskadan är tätat och nästa vecka blir det ett planeringsmöte kring miljön på skolan. Fortfarande ska de sista mögelproverna från klassrummen analyseras.

– Det går inte att åtgärda allt på en gång, för att få det ordentligt behövs en övergripande planering där hela situationen vävs in, säger Sture Norberg.

– Det är allvarligt att det tagit lång tid innan något händer för under tiden så är barn och personal i lokalerna, säger Peter Forsman.

Är det för höga värden av mögel kan det ta upp till tre månader att åtgärda skadorna och torka upp väggarna. Det innebär att skolan kan behöva tömmas under en tid. I huset finns det textil- och slöjdsalar och årskurs fyra och fem har sina klassrum där.

En av lösningarna för att få bort möglet i trapphuset är att plasta in väggen under en tid.

– Men då gäller det att barnen inte river i plasten och det kan vara svårt att styra, säger Peter Forsman.

Mer läsning

Annons