Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbarna tar över nätet

/
  • Hampus Norlén, Tina Ögren, Timmy Sellgren och Hulda forsberg diskuterade problemen med mobbning på sociala medier.

Kränkning och mobbning, inte minst på nätet, var ämnet för måndagens temadag på Ytterlännässkolan.
Mobbningen har många gånger flyttat från korridorerna till sociala medier.

Annons

– Att mobbning förekommer allt mer på nätet gör det svårare för oss att upptäcka. Det sker i cyberrymden utanför skoltid, men konsekvenserna märks i skolan, säger rektor Erik Fällner.

Han berättar att skolan kontinuerligt arbetar för att uppmärksamma elever och föräldrar på likabehandling och mobbning. Skolan har en speciell plan för att alla elever ska känna att de behandlas likvärdigt.

Under måndagen såg de 150 eleverna på film där just nätet användes kränkande. Känslorna kring filmen diskuterades sedan i grupparbeten.

– Filmen handlade om en kille och en tjej. Tjejen går på en fest och sedan blir ihop med en kille där och bilderna läggs ut på nätet, säger Tina Ögren som går i klass 9 A.

Information om lagstiftning och statistik kring mobbning var ett par andra teman för heldagen där eleverna jobbade i sina klasser, där man känner varandra bäst.

Elever vi pratar med berättar att många föräldrar nog inte inser hur pass vanlig mobbning ändå är, särskilt på sociala medier men också som glåpord i korridoren.

– Det finns en sida som heter ask.fm där många unga ställer frågor till varandra, med en offentlig profil eller anonymt. Där ser jag ofta olika kränkningar, säger Hulda Forssgren som går i klass 9 A.

Hon får medhåll av Tina Ögren som påpekar att mobbningen nog är mer omfattade på nätet än i skolkorridorerna men påpekar också att utesluta någon ur gruppen även är en form av mobbning.

Att sociala medier innebär risk för mobbning säger även Timmy Sellgren.

– Jag känner ingen som mobbas på skolan, men vet att det förekommer, säger han.

Mer läsning

Annons