Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt BSE-fall i länet avfärdas

Annons
Misstänkt BSE-fall i länet avfärdas

Ett nytt fall av misstänkt "Galna-kosjuka" i Västernorrland har upptäckts.

Det mesta tyder dock på att det handlar om ett falsklarm.

Det var i går eftermiddag som jordbruksverket gick ut och rapporterade om fallet med tänkbar så kallad BSE-smitta.

- Vi fick i onsdags rapporten om en ko med misstänkta symptom på BSE och vi gjorde därför en snabbtest. Den visade att kon preliminärt inte är smittad, säger Inger Nilsson på Jordbruksverkets smittskyddsenhet.

Var i länet den fyraåriga kon hör hemma geografiskt vill hon inte svara på. Så länge inte alla papper skickats ut i ärendet är detta inte offentligt, enligt Inger Nilsson.

Klart är i varje fall att det misstänkta djuret slaktats och att kroppen har förts till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys. Ett definitivt provsvar kommer om 14 dagar.

Av säkerhetsskäl har jordbruksverket bestämt att idisslande djur inte får säljas till slakt lämna gården på annat sätt. Dessa restriktioner kommer att gälla ända till dess de slutliga proven är analyserade.

Från Jordbruksverket påpekar man också att de intensifierade kontrollerna som görs och en ökad uppmärksamhet hos veterinärer innebär att allt fler "larm" är att vänta. Det är veterinärernas plikt att anmäla symptom som skulle kunna tyda på BSE, även om risken är liten.

Sedan 1 januari förra året har 31 400 svenska nötkreatur kontrollerats för BSE. Inte ett enda djur har varit sjukt. Hittills i varje fall, är det bäst att tillägga.

Mer läsning

Annons