Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje växer bland brandmännen

/
  • Personalen upplever att ledningen inte lyssnar på dem och det skapar en uppgivenhet, berättar Arlene Westin som har följt räddningstjänsten under flera år.

Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalens personal har tystnat sedan ledningen fått i uppdrag att utreda sig själva.

– Få vågar säga vad de tycker rakt ut, säger Arlene Westin från Kommunal.

Annons

"Probleminventering avseende ledningen inom HKÅ" hette undersökningen som ledningen genomförde på samtliga stationer våren 2010. Fackliga representanter från SKTF, nuvarande Vision, och Kommunal bad direktionen utreda personalens missnöje mot ledningen.

– Under utredningen fick personalen stå framför tavlan och skriva ner sina synpunkter mitt framför ögonen på chefen, säger en medarbetare.

Rune Danielsson (S) var med i direktionen, men tillträdde som ordförande efter 2010.

– Självfallet ska ledningen inte utreda sig själv, men det måste ha funnits en tanke bakom det. Jag var inte med i beslutet och kan inte svara för det.

I anteckningarna från mötena framkommer det att personalen upplever att de inte får gehör och att det förekommer hot och osanningar.

– Det är flera som upplever hot när man ifrågasätter organisationen eller ett avtal, man kan bli inkallad på korrigerande samtal, säger en i personalen.

Utredningen skulle leda till en handlingsplan för att förbättra situationen, men någon sådan har varken direktionen, fack eller medarbetare sett till.

– Efter utredningen har det inte varit någon uppföljning och locket har lagts på. Hur tror direktionen att vi ska berätta för dem om arbetsmiljön när de förra gången gav ledningen i uppdrag att utreda sig själva?

Rune Danielsson bekräftar att det inte gjordes en uppföljning men säger att han åker runt och pratar med all personal en gång om året.

– Räddningstjänsten ska vara en öppen organisation och jag ska göra allt som står i min makt för att bevara den så om jag får något annorlunda till min kännedom.

Allehanda.se har pratat med medarbetare på alla heltidsstationer och samtliga har uttryckt att organisationen har blivit tystare.

– Vi har tappat engagemanget eftersom det inte finns någon delaktighet eller någon som lyssnar på personalen. Även om vi inte är där än kan det så småningom drabba tredje part, allmänheten, säger en person vid räddningstjänsten.

Arlene Westin som är fackligt ombud för Kommunal bekräftar den bilden.

– Många är rädda och mår dåligt.

Men eftersom ingen har pratat med facket direkt om det här kan hon inte göra något. Däremot gör hon en koppling till att det har varit svårt att tillsätta skyddsombud och fackliga företrädare hos räddningstjänsten de senaste åren.

Mer läsning

Annons