Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade vilket ben som amputerades

/
  • Lennart Lilja i Kramfors blev chockad när han läste sin journal om operationen.

63-årige Lennart Lilja i Kramfors har tappat förtroendet för sjukvården.

För två månader sedan tvingades han amputera ett ben. Men när han får se sin journal är den full av felaktigheter, bland annat står det fel om vilken fot som togs bort.

– Hur ska jag våga lägga mig på operationsbordet igen, när man inte ens har rätt i en sådan sak i journalerna?

Annons

Som om inte det var nog fick han dessutom en annan patients patientjournal med sig hem från sjukhuset, med mycket personliga uppgifter.

– Det kan väl inte vara meningen att man ska läsa om andra patienters sjukdomshistoria?

Lennart Lilja har haft diabetes i 43 år och fått allt mer problem. Som många diabetiker har fötterna drabbats.

Tidigare fungerade den viktiga fotvården mycket bra, men inte numer, säger han. Dessutom får han inte byta fotvårdare som man kan göra med sin vårdcentral.

– Jo, jag kan åka till Nyland. Men då gäller inte högkostnadsskyddet utan jag får betala 500 kronor i stället för 80 kronor per gång, det klarar inte en förtidspensionär av ekonomiskt.

Han är också kritisk till att ha fått vänta så länge för att komma till läkare. Att vårdcentralen bara lagt om fotsåren utan att skicka honom vidare, trots att såren aldrig läkte.

Dessutom är han rädd att språkproblem hos läkare kan ställa till med komplikationer och felaktigheter. Så anser han det blev i hans eget fall.

Det var 12 augusti som hans ben amputerades vid Sollefteå sjukhus.

– Det fungerade jättebra och personalen var kanonfin. Dessutom var det faktiskt skönt att bli av med foten, jag var beredd på det och slipper nu smärtorna.

Det var när han skulle skrivas ut som alla felaktigheter upptäcktes, på grund av språkförbistringar tror han själv.

– Jag har haft flera utländska läkare som varit jättebra och vi skulle inte klara oss utan dem. Men i det här fallet kände jag direkt att man inte förstod vad jag sa.

Eftersom Lennarts fru Helena är sjuksköterska och intresserad av vad som hänt runt operationen ville han ha sin egen sjukjournal med sig hem, vilket man har rätt till.

– En läkare bad mig läsa igenom journalen och jag upptäckte direkt massor av fel, helt absurda saker.

En annan läkare skulle rätta till detta, men när Lennart kom hem såg han att det fortfarande stod fel på en rad punkter.

Bland annat stod att han kunde gå minst 100 meter fast han är rullstolsburen och den remiss som behövs för att få sjukresor skickades hem till honom istället för till färdtjänstcentralen i Ånge.

Det har inneburit flera veckors kamp för att få tillstånd för handikapparkering och för att få rätt till sjukresor. Försäkringsbolaget har också protesterat eftersom det står fel uppgifter i hans journaler. Koderna han fått gäller andra saker än amputationen.

Dessutom anser han att det begicks fel när hans stygn, agrafferna, skulle plockas bort.

– Enligt alla jag pratat med ska man då först bara ta bort varannan agraff, för att se om det håller. Nu togs alla bort på en gång och såret sprack upp. Det betyder att det tar minst ett år innan jag kan få protesen. I normala fall ska det bara ta ett halvår

Helena Lilja tycker att det här är ett exempel på hur besparingar och stress inom sjukvården i dag kan slå. DEt finns allt för många fall där människor kommer i kläm.

– Jag vet själv hur sjuksköterskorna får springa runt som skållade råttor, säger hon.

För att inte fler ska drabbas har makarna nu beslutat att anmäla både att en främmande patientjournal de fick av misstag och felaktigheterna i hans egen patientjournal till patientnämnden.

Per Carlehed, verksamhetschef för kirurgen vid Sollefteå sjukhus, säger att han inte vill kommentera enskilda patienters fall.

Men han påpekar att sjukhuset har egna rutiner för att följa upp och åtgärda sådant som eventuellt gått fel.

– Om han gör en avvikelseanmälan så ska vi utreda vad som hänt, vi har regler och rutiner för detta, säger Per Carlehed som själv är kirurg.

***

Några av felen i patientjournalen som Lennart upptäckte:

På flera ställen står att han amputerat vänster fot men det är höger

Uppgiften om vilket penicillin han äter är felaktig

Det står att han varit på Rehab för att förbereda för protes, vilket han inte har.

I journalen står att han lider av diabetes typ 2, men han har diabetes typ 1

Mer läsning

Annons