Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardskuld i länet

/
  • Antalet västernorrlänningar hos Kronofogden minskade förra året med 63 personer, men skulderna ökade.

Nästan 10 000 västernorrlänningar hade vid årsskiftet skulder som lämnats till Kronofogden.
Tillsammans har de byggt upp ett skuldberg på över 1,4 miljarder kronor

Annons

Även om skulderna ökade med närmare 70 miljoner kronor förra året så minskade antalet skuldsatta en aning i länet.

Siffrorna har tagits fram av ekonomiföretaget Visma som också ger några råd om hur man undviker att hamna i skuldfällan.

Råden är bland annat att göra en budget för varje månad, föra kassabok så man ser vad pengarna går till och starta ett sparkonto samt avsluta kreditkorten.

Två andra tips är att inte ta nya lån för att betala av befintliga krediter och att hellre försöka få uppskov för en skuld och göra en avbetalningsplan än att låta ärendet hamna hos Kronofogden.

Ekonomiföretaget, som även arbetar med inkasso, tycker också att de som lånar ut pengar kan vara för oförsiktiga.

– Det finns stora möjligheter att förebygga svår skuldsättning. En del är att de företag som lånar ut eller beviljar krediter blir mer noggranna. Varje skuld bär på sin egen historia som kan handla om slarv, okunskap och ibland en tragedi, säger Michael Marchal, vd för inkassobolaget Visma Collectors i ett pressmeddelande.

Ser man till Västernorrland i förhållande till andra län i Sverige hamnar vi på nionde plats i skuldligan, sett till skuld hos Kronofogden per innevånare.

Svenskarnas samlade skulder hos Kronofogden ligger nu på drygt 62 miljarder kronor och skuldberget ökade förra året med ett par miljarder kronor

– Det finns en hets kring jul och nyår som gör många ekonomiskt fartblinda. Detta i kombination med lättvindiga krediter i olika former kan få förödande konsekvenser för den med svag privatekonomi. Storhelgernas inköp blir för många första steget mot svår skuldsättning,

Mer läsning

Annons