Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer produktion med mindre utsläpp

/
  • Kramfors ligger i en av få regioner där den ekonomiska produktionen i förhållande till utsläppen av koldioxid per innevånare haft en negativ utveckling.

Örnsköldsvik ligger i ett av landets mest eko-effektiva områden. Kramfors ingår i ett av de få områden som blivit mindre eko-effektivt.

Annons

Med det menas regionens klimatpåverkan i förhållande till dess ekonomiska tillväxt, bruttoregionalproduktionen.

Bakom utvärderingen står myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.

Den har delat in Sverige i 72 så kallade arbetsmarknads- och pendlingsregioner, FA, regioner. I analysen redovisas en mängd statistik kring olika tillväxtfrågor.

Dit hör att man undersökt just eko-effektivitet. Där räknar de ut hur mycket koldioxid och andra växthusgaser som släppts ut per innevånare i förhållande till de ekonomiska värden som produceras i samma område.

Generellt för hela Sverige har utsläppen minskat både i reella tal och i förhållande till tillväxten. På riksnivå är minskningen 15 procent, eller 6 346 kronor per ton koldioxidekvivalenter mellan år 2001 och 2011.

Förutsättningarna för regioner är mycket olika, påpekas det. Bland annat kan specifika industrier och processer betyda mycket.

Att Kramfors hamnar i botten på eko-effektivitet förklaras i utvärderingen av att kommunen hör till de områden som under en period med ganska gynnsam ekonomisk utveckling haft en minskande befolkning. På så sätt har utsläppen per innevånare ökat. Kramfors ligger i en av de bara nio FA-regioner som haft en negativ utveckling av ekoeffektivitet.

Örnsköldsvik som däremot som haft en av de bästa procentuella utvecklingarna har enligt myndigheten fördel av att tillhöra regiontypen "täta regioner respektive landsbygdsregioner nära en stad".

Målsättningen är att Sverige ska ha minskat utsläppen av växthusgaser med 17 procent till 2020 och helt ha fasat ut koldioxidutsläppen till 2050.

Mer läsning

Annons