Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer miljöpengar från EU

/

Mellannorrland är i särklass bäst i Sverige på miljöinvesteringar.
I varje fall om man ser till hur mycket de åtta regionala strukturfondprogrammen satsar på miljö.

Annons

– I Västernorrland försöker vi alltid få in en dimension av miljö och det finns fler projekt än de som fått pengar via EU som har den inriktningen, säger Conny Eriksson som är näringslivschef i Kramfors.

I Sverige har sammanlagt 420 miljoner kronor från de så kalla Eruf-pengarna, Europeiska regionala strukturfonden, anvisats till miljö- och energiprojekt.

Av den summan har hela 168 miljoner kronor hamnat i Mellannorrland, fördelade på 29 olika projekt. Det betyder att 40 procent av alla bidrag för miljöprojekt gått till Mellannorrland.

Mellannorrland är även bäst när det gäller att prioritera satsningar på miljö sett till de totala anslagen från strukturfonderna. Var tionde krona har gått till miljö- och klimatprojekt och det är dubbelt så mycket som genomsnittet för landet.

– Ett par exempel på projekt som fått pengar den vägen är Hållbart resande och Tåg-taxi, säger Conny Eriksson.

Det betyder också att Västernorrland har det bra förspänt genom att ligga i framkant på miljöinnovationer och miljöinvesteringar. Inför nästa strukturfondsperiod 2014 till 2020 kommer EU nämligen att kräva att mycket mer av de 8,4 miljarder kronor som delas ut via Eruf satsas just på miljö.

Då ska minst 20 procent användas för miljöinvesteringar.

– Jag tror det kommer att bli ett stort tryck på olika projekt i början av nästa period, men att det är först i slutet av 2014 som det kan komma i fråga om pengar.

Ser man till vilka områden som de mesta av pengarna använts till är energi/värme i särklass störst följt av vissa teknikområden samt hållbart skogsbruk. Biobränslen är det enskilda området som ingår i allra flest projekt.

Sammanställningen av hur medlen prioriteras har gjorts av Tillväxtverket som gjort analysen för att underlätta framtida planering.

Mer läsning

Annons