Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer ekologisk mat i skolorna

/
  • Klockan är nästan elva och all mat är klar för eleverna som väntar utanför matsalen. Tourkia Khelifi, Martina Aspholm och Per-Ivar Wiklund.

Mjölk, mjöl och ägg är alltid ekologiskt när köken i Kramfors kommun lagar mat. De senaste månaderna har andelen ekologiska ingredienser ökat från 17 till 20 procent.

Annons

– De ekologiska varorna smakar bättre och är av finare kvalité, säger Tourkia Khelifi som är kock i köket på Gudmundråskolan.

Hon brukar baka bröd när det serveras soppa och då är allt mjöl ekologiskt. I dag serverar köket potatismos, gjord från grunden och med ekologisk mjölk, betonar Tourkia Khelifi.

– Målet för nästa år är att 25 procent av varorna vi köper in ska vara ekologiska. Det blir dyrare samtidigt som vi håller oss inom samma ramar som tidigare, men det är bra för miljön och kvalitén, säger Karin Lidén som är kostchef i Kramfors.

Det går att göra maten både billig och god, tycker hon. Målsättningen grundar sig i ett politiskt beslut som togs 2010 med syfte att kostenheten ska ha ett ekologiskt hållbart synsätt. Kommunens kök serverar upp till 3 000 måltider varje dag, både till skolbarn och äldre.

Från den första september kommer även all potatis vara ekologisk och närproducerad, den odlas i Rossön. All fisk är MSC-märk, vilket innebär att fisken är hållbart fiskad, och en hel del köttfärs är KRAV-märkt.

– Jag har länge önskat att vi ska kunna servera mer vegetarisk mat för att det är bättre för miljön, men det kan nog dröja ett tag tills människor vänjer sig vid annorlunda mat, säger Karin Lidén.

Men eleverna på Gudmundråskolan och Ådalsskolan serveras en vegetarisk rätt i veckan. I många av de vegetariska rätterna som till exempel lasagne är huvudingrediensen ekologisk - röda linser.

– En del elever säger att de inte vill ha den vegetariska maten dessa dagar, men på något sätt går den åt i alla fall, säger Tourkia Khelifi.

Mer läsning

Annons