Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med fokus på hälsan

/
  • Fysiska aktiviteter stod på programmet under hälsoveckan. Samhällsprogrammet spelade brännboll.
  • Rektor Peyman Vahedi diskuterar hälsoveckan med elevkårens Olivia Alstermark och hälsopedagogen Cajsa Tengblad.
  • Ådalsskolans elever har börjat hälsoveckan med en nyttig frukost.

För Ådalsskolans 450 elever går denna vecka i hälsans tecken. Den årliga hälsoveckan tar sikte på ungdomarnas välbefinnande, såväl till kropp som själ.

Annons

Elevkåren har haft ett stort inflytande på veckans program.

– Rektorerna bad oss komma med önskemål om innehållet. Via Facebook och på andra sätt frågade vi vad eleverna ville ha. Självförtroende och utseendefixering var exempel på vad de ville ta upp, berättar elevkårens ordförande Olivia Alstermark.

Hälsopedagogen Cajsa Tengblad besökte i går skolan. Hon hade en gång ett självskadebeteende med ätstörningar. Nu vill hon ge redskapen för att laga trasiga själar.

– Det är lätt att se var felet sitter på ett brutet ben, men det går inte att röntga en bruten själ. Psykisk ohälsa drabbar många unga som då ofta vänder sig inåt. På skolorna finns professionell hjälp att få, men man måste vara ärlig med problemen mot sig själv och åtminstone en till person.

En hälsosam livsstil kräver goda matvanor. Kommunens kostenhet har sett till att eleverna under veckan fått möjlighet att börja dagen med en nyttig frukost.

Klasserna har kört teambuildning för att svetsa samman de olika programmen över årskullarna. Kulturella aktiviteter, poweryoga och avslappning är exempel på hälsostrategier som har gått att testa. Det har informerats om belastningsskador, stress, sömn och studieteknik.

Svenskalärarna har lyft fram språkets roll för hälsan, att man blir bemött efter hur man talar. I en omvärldsutblick av rektorerna handlade det mesta om Syrien.

Årskurs ett har i dag friluftsdag. Övriga träffar lokala företagare som berättar om deras förväntningar på framtida arbetskraft.

Mer läsning

Annons