Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med dansen som uttrycksform

Annons
Med dansen som uttrycksform

Sedan ett år tillbaka finns en dansensemble i Kramfors bestående av mellanstadieelever från Nordingrå, Bjärtrå och Nyland. Ikväll visar de årets koreografier vid en dansafton på Babelsberg.

Det är inte för inte som Kramfors kulturskola nyligen utsågs till Sveriges bästa. Bredden på undervisningen är stor; allt från musik, teater, konst till dans.

Just intresset för dans har stadigt ökat i Kramfors under de sex år som Christina Kronlid och Nina Berglund varit anställda som danspedagoger.

- Vi är nog de enda i Västernorrland norr om Sundsvall som har fasta dansensembler, berättar Christina Kronlid.

Förutom mellanstadiegruppen finns en danstrupp med elever på högstadiet och gymnasiet. Ensemblen har bara funnits i ett år, men de flesta av eleverna har dansat i flera år. Varannan vecka träffas de i Ådalshallen, däremellan tränar de på hemskolorna.

När Tidningen träffar den yngre ensemblen råder febril verksamhet med att repetera de sju danser man lärt sig under året. Det är ett hårt arbete att komma ihåg alla stegkombinationer och utföra rörelserna på ett naturligt sätt samtidigt med de andra.

- Men det är jätteroligt, säger alla åtta barnen i kör.

Emanuel Lindström är ensam kille i truppen, men det bekymrar inte honom nämnvärt.

- Nej, det är lugnt. Jag brukar inte heller bli speciellt nervös innan föreställningarna, så det känns bara bra inför kvällens uppträdande.

Under året har dansensemblen koncentrerat sig på modern dans och jazzdans. Till hösten kommer man att gå vidare med step, flamenco och karaktärsdans, det vill säga danser med folkloreanknytning till exempel kosackdans.

För koreografin till de flesta danserna svarar Christina Kronlid.

- Fast om ungdomarna har synpunkter lyssnar jag gärna på dem. Man kan säga att vi samarbetar för att få till ett bra slutresultat.

Kvällens uppträdande är lite av en tack- och adjöföreställning, inte bara på grund av att det snart är sommarlov, utan för att några av eleverna till hösten börjar högstadiet.

- Visst känns det lite sorgligt, men jag kommer givetvis att fortsätta dansa i gruppen som anordnas där, säger Kajsa Eldeklint.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to

Mer läsning

Annons