Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mätfelet som kostade Krambo klöver

En felande fjärrvärmemätare orsakade Krambo en oväntad kostnad på 800 000 kronor. Så mycket fick bostadsbolaget betala in i efterskott då uppmätta värden inte stämde.

Annons

Mätaren satt i ett hus i bostadsområdet Nedre Kaptenen i Kramfors. Under flera år gav den felaktiga värden för fjärrvärmeanvändningen. Krambo har nu därför fått betala fjärrvärmeleverantören Neova 800 000 kronor retroaktivt för åren 2009 till 2012.

– De felaktiga värdena har successivt blivit större så felet upptäcktes inte förrän mätaren byttes ut mot en ny, berättar Krambos vd Åke Sundqvist.

Krambo klarar dock detta utan problem. Resultatet för de tre första kvartalen är 6,9 miljoner kronor, vilket är något högre än 2012. Nu väntar visserligen en årstid med snö och kyla som är kostsam, men prognosen pekar ändå mot en vinst på tre miljoner kronor för helåret 2013. Detta är en halv miljon mer än det krav som ägaren Kramfors kommun ställt upp.

Uthyrningen av lägenheter till Migrationsverket har också påverkat positivt. Avtalet är på tre år och gäller uthyrning av 100 lägenheter. Prognosen för bostadsbolagets hyresintäkter har höjts med en miljon kronor tack vare de asylsökandes boenden. Extra kostnader, bland annat iordningställande av 45 kallställda lägenheter som på nytt tagits i bruk i Kramfors, Bollstabruk och Dynäs, äter dock upp de höjda intäkterna så det totalt slutar på plus minus noll.

– Vi har inte gjort detta med tanke på att tjäna pengar, utan för att ordna boende åt de asylsökande. Men skulle avtalet med Migrationsverket förlängas efter tre år kommer vi att få ett överskott, säger Åke Sundqvist.

Migrationsverkets lägenheter undantagna så utgjorde bostadsbolagets tomma lägenheter den sista juli cirka tre procent av de uthyrningsbara. Antalet outhyrda lokaler har ökat. Detta hänger ihop med att Kramfors kommun i Bollstabruk har lämnat äldreboendena Ytterlännäsgården och Solsidan.

Mer läsning

Annons