Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massiv protest motsotningen i Kramfors

Annons
Massiv protest mot

sotningen i Kramfors

En protestlista mot sotningen i Kramfors kommun har skickats in till räddningstjänsten och kommunledningen. Ett hundratal personer som satt sina namn på listan menar att sotningen fungerar dåligt i kommunen.

De missnöjda personer som skrivit under listan är huvudsakligen bosatta i Nyland och Bollsta med omnejd.

De anser att sotningsansvariga inte sköter sina uppgifter på ett tillfredsställande sätt. De anger att sotningsfristerna inte följer några regler, att vissa fastighetsägare får sotat mer än nödvändig, andra alldeles för sällan.

Det riktas kritik mot sotningsväsendets bedömning av standarden stegar, att fakturor skickas öppet och inte i brev samt att fakturor skulle ha skickats ut för ej utförda tjänster.

Tidigare har enskilda fastighetsägare ansökt hos kommunstyrelsen om att själv få sköta sin sotning eller att få välja vem som ska utföra sotningen.

Det är tillförordnade räddningschefen Per-Erik Hörners uppgift att besvara sådana ansökningar. Det krävs speciella förhållanden för att en dispens ska kunna beviljas.

- Det kan ges för större industribyggnader och enstaka, avlägset liggande bostadshus. Men det är inget som är aktuellt här i kommunen.

Han förklarar att med dagens lagstiftning kan man inte själv få välja vem som ska sota ens fastighet.

- Man har diskuterat en avreglering av sotningen, men det har ännu inte hänt något. Tills vidare har vi att följa de regler som finns.

Per-Erik Hörner menar att det inte rör sig om några stora pengar i sotningsavgift.

- Och för den kostnaden får man inte bara skorsten sotad utan också en brandsyn av kompetent personal.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons