Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen för farlig för att släppas fri

/
  • Efter polisens tekniska utredning ska räddningstjänsten uttala sig om risken för brandspridning till de andra lägenheterna och det tas sedan med i bedömning av brottet.
  • För att påbörja släckningsarbetet fick räddningstjänsten krossa ett fönster och den misstänktes lägenhet är totalförstörd.

En man i 35-årsådern sitter anhållen misstänkt för mordbranden i Kramfors sedan söndagsnatten. Han är för farlig för att sättas på fri fot, menar åklagaren Staffan Byberg.

Annons

Det var vid halv åtta tiden på söndagskvällen som en brand utbröt i en bottenlägenhet i ett hyreshus på Hällgumsgatan. Mannen är anhållen för mordbrand på sannolika skäl.

– Brottet är så allvarligt att han anhölls direkt på plats strax efter midnatt, lägsta straffet är två års fängelse, säger Staffan Byberg.

En granne larmade och de åtta lägenheterna i huset fick utrymmas. I sex av dem fanns det boende som evakuerades och har bott hos sina anhöriga eller på hotell. Ingen blev skadad och den misstänkte vårdas inte i arresten. Innan torsdag måste åklagaren besluta om vidare häktning.

– I nuläget finns det en uppenbar risk för att mannen skulle förstöra bevis eller försvåra utredningen, därför kommer jag att begära honom häktad, säger Staffan Byberg.

– När en person är misstänkt för ett så allvarligt brott har den klivit över en gräns för ett beteende som inte är accepterat i samhället, vilket gör att det finns en stor risk för att personen kliver över fler gränser.

Mannen är sedan tidigare dömd och misstänkt för andra brott, men de har inte betydelse för den här utredningen i nuläget, menar åklagaren.

Hyreshuset består av åtta lägenheter och det är endast mannens lägenhet som är brandskadad, men eftersom dörren stod öppen under branden rökfylldes hela trapphuset. Ett saneringsarbete pågår och det kan dröja innan alla bostäder blir återställda. Den misstänktes lägenhet är totalförstörd och troligtvis var det en brandfarlig vätska som användes för att starta elden.

Mer läsning

Annons