Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannaminnes kassa snart tom

/
  • Stiftelsen Mannaminne behöver inom kort en miljon kronor för att klara likviditeten under 2013.

Mannaminne befinner sig i en akut ekonomisk kris. Pengar saknas till löner och en leverantörsskuld. Nu söks förskott på nästa års bidrag från landstinget och kommunen.

Annons

Stiftelsen Mannaminne övertog 31 maj 2012 den unika kulturanläggningen i Häggvik, Nordingrå. För åren 2013 till 2015 har stiftelsen en överenskommelse om att landstinget och Kramfors kommun ska skjuta till ett driftsbidrag för verksamheten. För 2013 har landstinget betalat 1,8 miljoner kronor och kommunen 900 000 kronor.

Men nu begär stiftelsen att få ett förskott på en miljon kronor från 2014 års bidrag. För att klara löneutbetalningar under resten av 2013 och en leverantörsskuld fattas det fortfarande 979 000 kronor sedan pengarna i stiftelsens kassa har förbrukats.

I ansökan skriver stiftelsens ordförande Björn von Boisman att det under året uppkommit kraftiga avvikelser från budget och att det nu handlar om en akut likviditetskris.

Hotellet beläggningsgrad var i sommar bara 31 procent och personalkostnaderna betydligt större än budgeterat. Sedan förra hösten har det genomförts kostsamma underhålls- och renoveringsarbeten som varit nödvändiga, som byte av tak och bygge av nytt kök till värdshuset.

Under posten logi var i budgetkalkylen för 2013 intäkter på 1,067 miljon och sista augusti hade bara 330 000 kronor tjänats in. Detta samtidigt som stiftelsen för resten av året, för all verksamhet, räknar med intäkter på 160 000 kronor.

Jämfört med föregående år har dock antalet museibesökare ökat med cirka 40 procent till över 10 000. Restaurangen har också gått bra under högsäsong med ökad omsättning på 50 procent jämfört med tidigare år.

Både landsting och Kramfors kommun är försiktigt positiva till ett förskott.

– De har tagit stora investeringar som ansträngt likviditeten, men resultaträkningen ser bättre ut. Som jag ser det är det inte så stor dramatik. Våra tjänstemän ska titta på detta så att vi inom en ganska snar framtid kan ge ett svar, säger Sverker Ågren, ordförande i landstingets regionala nämnd.

– Vi tar upp detta i kommunledningen på måndag. Sedan krävs ett politiskt beslut. Det är nog möjligt att betala ett förskott, men vi vill också se en åtgärdsplan, säger Peter Carlstedt, kommunchef i Kramfors.

Tidningen har sökt men inte lyckats nå Björn von Boisman för en kommentar.

Mer läsning

Annons