Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill välja sotare själv

Annons
Många vill välja sotare själv

Många fastighetsägare i Kramfors kommun ansöker om att själva få välja sotare. Ute i kommunen cirkulerar även protestlistor mot hur sotningsverksamheten bedrivs.

Under de två senaste åren har flera fastighetsägare vänt sig till kommunen. Man har antigen begärt befrielse från sotning eller att själva få välja sotare. Samtliga ansökningar har avslagits med hänvisning till lagstiftningen.

På tisdag har kommunstyrelsens arbetsutskott att ta ställning till sju stycken nya ansökningar. I samtliga fall begär fastighetsägarna att själva få välja vilken sotare som ska anlitas. Även i dessa fall förväntas det bli avslag på ansökningarna.

Ärendena har remitterats till räddningstjänsten som rekommenderar avslag, också denna gång med hänvisning till rådande lagstiftning. I sitt remisssvar anför räddningstjänsten följande:

"Flera utredningar har föreslagit avreglering av sotningen, den senaste lämnade sitt förslag våren 2001. Men av regeringsförklaringen i september har slutsatsen dragits att ärendet läggs på is."

Att frågan om avreglering skjutits upp hänger samman med att regeringen först vill utvärdera de tidigare omfattande avregleringar av offentlig verksamhet som genomförts under de senaste åren.

De ansökningar som kommit från fastighetsägare de två senaste åren är en indikation på att många är missnöjda med hur sotningen fungerar i Kramfors kommun. Ett missnöje som nu också resulterat i att flera protestlistor cirkulerar ute i kommunen.

Enligt uppgift till Tidningen har 50-100 fastighetsägare skrivit på dessa protestlistor. Listorna kommer inom kort att skickas till räddningstjänsten.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons