Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många satsar på sälsäkra laxfällor

Annons
Många satsar på sälsäkra laxfällor

Kan få 80 procent i statligt bidrag

Antalet yrkesfiskare som satsar på de nya sälsäkra laxfällorna ökar stadigt.

Hittills i år har ett 20-tal ansökningar kommit in om de så kallade push-up fällorna.

- Yrkesfiskarnas erfarenheter är att de fungerar mycket bra, säger fiskerikonsulent Ivar Sundvisson.

De nya fällorna kommer ursprungligen från Hälsingland, konstruerade av fiskaren Christer Lundin, men har till stor del utvecklats här i Västernorrland. Redan i fjol började de användas men nu har allt fler insett fördelarna. Både sälstammen och fisket har mycket att vinna på nya redskap.

- De som provat är väldigt nöjda. Det är framförallt i Norrbotten, Gävleborg och Västernorrland de används, medan intresset av någon okänd anledning är mycket mindre i Västerbotten.

Poängen med de nya laxfällorna, eller fasta redskapen som det mer formellt heter, är själva konstruktionen. Fällan har ett dubbelt nät som gör att sälarna helt enkelt inte kan komma åt fisken inne i fällan.

Dessutom är delen som leder in fisken uppbyggd med grova nät. Det gör att om laxen blir jagad av säl kan laxen smita ut igen och sälen blir utan föda.

- På så sätt ska sälarna lära sig att det är meningslöst att försöka vittja de fasta redskapen.

Ytterligare en fördel är att de nya redskapen är mycket lätta att vittja. De sänks ner i djupet och tas sedan upp med hjälp av tryckluft som fyller behållare och lyfter upp fällan till ytan.

- Sedan är det bara att öppna en dörr och tömma fällan på fem minuter.

Ivar Sundvisson berättar också att de nya redskapen bara behöver tittas till en gång per dygn och kan vid dåligt väder till och med lämnas i ett par-tre dagar.

Nackdelarna då? Det ska i så fall vara priset. Sälsäkra laxfällor hamnar runt 100 000 kronor och det är ungefär tre gånger så mycket som de gamla redskapen kostar.

Men för att öka intresset finns ett statligt bidrag från naturvårdsverket på 80 procent för de två första fällorna. Därefter trappas stödet successivt ner till 60 procent.

- Syftet är att i princip täcka merkostnaderna för de nya fällorna.

För staten i sin tur betyder mindre skador på redskap och fisk sänkta ersättningskrav. I fjol betaldes det ut drygt 18 miljoner kronor till yrkesfiskarna, vilket ändå bara är knappt hälften av de verkliga skadorna. I Västernorrland finns ett 30-tal fiskare med licens.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Allt fler köper.

De nya sälsäkra laxfällorna har gjort succé. Hittills i år har ett 20-tal ansökningar om bidrag för de säkra sälfällorna gjorts i Västernorrland.

arkivfoto: Daniel Roos

Mer läsning

Annons