Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många positiva händelser ökar framtidstron i Kramfors

Annons
Många positiva händelser ökar framtidstron i Kramfors

Den senaste tiden har Kramfors varit föremål för en rad värdefulla utmärkelser. Världsarvsutnämningen, Sveriges bästa kulturskola, största ökningen av turister och positiva inflyttningssiffror bidrar till att höja kommunens status bland såväl invånare som turister.

Under de sex år som Carl-Gerard Lindberg arbetat som kommunens informationschef har mycket utvecklats i positiv riktning.

- Men jag har aldrig tidigare känt en så påtaglig medvind som nu.

Kramfors som tillväxtområde fick lite av en explosion i och med världsarvsutnämningen i fjol. Sedan dess har många glädjande rapporter kommit. Det har bland annat visat sig att kommunen i högre grad än andra bidrar till att höja bruttonationalprodukten, BNP. Detta beror enligt Lindberg på den goda företagaranda som råder.

- Verkligt roligt är att inflyttningsnettot nu stadigt står på plus. Från början vågade vi inte riktigt ta till oss sifffrorna, men nu ser vi att det håller. Hittills i år ligger vi på plus 28.

För att ta vara på den framgångsvind som nu blåser och ytterligare segla framåt arbetas det febrilt på informationsavdelningen. För någon vecka sedan åkte man ned till Stockholm för att marknadsföra oss och locka tillbaka utflyttade kommuninvånare samt fresta trötta Stockholmare med ett aktivt liv i glesbygd.

- Vi var väl förberedda och kunde erbjuda såväl arbeten som bostäder. Det gick mycket bra och en familj lovade på stående fot att flytta hit. I juni bosätter de sig i Nyadal.

Carl-Gerard Lindberg tror alltså på idén att ha direktkontakt med människor för att ändra på befolkningssiffrorna. Den filosofin har han och hans medarbetare även anammat i det sedan några år löpande projektet Attraktiva Kramfors.

Där finns ett nätverk av företagare som verkar som ambassadörer för sin hembygd och gör mycket för att marknadsföra Kramfors kommun.

- Det är klart att det är Höga kusten som är vårt starka kort, men även Kramfors stad börjar stärkas.

Det talas ofta om den vida klyfta som finns mellan orterna på respektive sidor om Ångermanälven. Slagordet "Kramfors med Höga kusten" ändras gärna på norra sidan om till "Höga kusten trots Kramfors".

- Visst finns det ett gap och det är olyckligt. Men jag tycker dock att det här var mera märkbart på 80-talet och jag är säker på att Framtidsbygget och arbetet med att engagera byaföreningarna gör att man får upp ögonen för varandra. Tillsammans ska vi ju hitta vägar att marknadsföra bygden.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to

FAKTA

Positivt för Kramfors

ï Värlsarvsutnämningen

ï Sveriges bästa kulturskola

ï Ådalsskolan en av de bästa gymnasieskolorna i Sverige

ï KY-utb. på Centrum Träkultur en av Sveriges bästa

ï Störst ökning av turister

ï Positivt inflyttningsnetto

ï Ökade arbetstillfällen

Mer läsning

Annons