Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många mindes glömda valet

/

Det glömda valet verkar ha varit väl ihågkommet i Kramfors. Kön ringlade lång inne på Gudmundrå församlingsgård, som under söndagen tjänstgjorde som vallokal för kyrkovalet.

Annons

Överraskande många kom för att lägga sin röst i de tre valen som kyrkovalet egentligen gäller: till den lokala församlingen, till stiftet och kyrkomötet på riksnivå.

– Debatten inför valet har skapat större uppmärksamhet, och fått fler att rösta, trodde Erik Andersson, en av valförrättarna.

En annan förklaring som nämndes av flera personer var att många människor röstade i år för att förhindra Sverigedemokraternas framgångar. Partiet förklarade att man satsade stort på kyrkovalet, även om man inte ställde upp just i Härnösands stift.

Vädret var också gynnsamt för valdeltagandet, inget regn, men inte heller sol som kunde få många att ägna sig åt annat.

Det har varit förhandsröstning på vårdhemmet, och det fanns även en möjlighet att lägga sin röst på biblioteket i Kramfors, men bedömningen bland dem som tidningen talade med var att bara ett fåtal utnyttjade den möjligheten.

Utanför vallokalen delades det ut röstsedlar från de olika partierna. Utdelarna var överens om att tillströmningen av folk hade varit bra hela tiden. Vallokalen hade öppet i två omgångar, först från klockan nio till halv elva, och sedan från klockan ett till åtta. Efter lunchrasten har det varit kö kontinuerligt.

Alla väntade tålmodigt på sin tur, och stämningen var lugn och glad. Även om de flesta var äldre såg man ändå ganska många unga människor. En av valförrättarna, Birgitta Widerberg, påpekade att valdeltagande är alltid högre i Gudmundrå än riksgenomsnittet.

– Vid förra valet var siffran för hela riket tolv procent, medan jag tror att vi hade 14-15 här i Kramfors, säger Birgitta.

Hon hoppades att det skulle bli högre valdeltagande än förra gången, men det betvivlades av flera andra. De flesta var nog överens om att det skulle vara gott nog om man uppnådde samma siffror som vid valet 2009.

Gregor Flakierski

Mer läsning

Annons