Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad ungdomsdag för integration på Dannero: "De ser att svenska folket bryr sig"

Dannero travbana blev under onsdagen en mötesplats för integration med 500 barn, ungdomar och målsmän.
– Vi har fått helt makalösa reaktioner, säger arrangör Anton Eriksson.

Annons

Från klockan 12 till 19 pågick mängder med aktiviteter kring Dannero travbana. Planerna för ungdomsdagen föddes för tre månader sedan och när den så när var över var känslan bland arrangörerna att den varit en stor framgång.

– Helt makalöst, alla har varit jättenöjda och glada. Det är en skön känsla när man får se barn stå och klappa en häst och det bara lyser ur ögonen, säger arrangören Anton Eriksson.

Arrangör Anton Eriksson tillsammans med Salam Said, tolk för dagen, och hans dotter Pavin Said.

Arrangemanget fokuserade främst på asylsökande barn och ungdomar, som tillsammans med målsmän kördes med bussar från boenden runt om hela Kramfors kommun. Även barn som inte har ekonomisk möjlighet att delta i så många aktivteter fick ta del av gratisarrangemanget på Dannero. Tanken har varit att barnen och hästen ska vara i centrum.

– Men vi har även haft andra aktiviteter som fiskecasting och cykling. Polisen och Räddningstjänsten har även varit här och visat upp sig, säger Anton Eriksson.

Läs också: Hästviskaren från Al Quneitra: "Syriska och svenska hästar talar samma språk"

Besökarna delades upp i grupper som fick en tolk som följde dem runt alla aktiviteter. Salam Said från Kramfors var en av dem som frivilligt var värd och tolk. Han är kurd och kom till Sverige för 25 år sedan. Han vet hur viktigt det är med bra, fungerande integration.

– Många frågade mig; "varför gör dem så här för oss?". De fick en annan bild i dag och ser att svenska folket bryr sig om dem. Det bryter isoleringen, säger Salam Said.

Salam tycker att det känns bra att kunna vara en liten del i arrangemanget. Han säger att många som kommer till sverige bär på många svåra minnen, ofta av krig.

– Vissa av barnen har bara upplevt krig, när de ritar så ritar de bomber som faller. Det kan vara ett litet plåster på såren att komma hit i dag och kanske glömma vad de har varit med om, säger Salam.

Bahaa Aldeen Algahabi och Mohammad Enezy tillsammans med sina två småbröder – som båda heter Ali – med varsin hamburgare.

Mohammad Enezy var på Dannero tillsammans med sin lillebror Ali. De bor i nuläget på Sandö utanför Kramfors.

– Det har varit bra. Ordning och reda, fin utsikt och fina hästar. Shetlandsponnyerna har jag aldrig sett förut, säger Mohammad.

Arena Dannero arrangerar ungdomsdagen tillsammans med IOGT-NTO, Kramfors kommun, Polisen och Bollsta Folkets hus. Det var gratis för alla besökare i och med ett statligt bidrag som delats ut till olika föreningar för att möjliggöra aktiviteter för barn och ungdomar under sommaren.

Läs mer: Här blir det gratis aktiviteter i Kramfors på sommarlovet – föreningarna som fått pengar

Mer läsning

Annons