Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF-ordförande på Ådalsbesök

Annons
LRF-ordförande på Ådalsbesök

Möte med personal på Rossö Gård i Nyland, landstingsrådet Jan Sjödin och medlemmar i Härnösands lokala LRF-avdelning.

LRF:s förste vice ordförande Thomas Johansson hade en lång och intensiv dag när han besökte Ådalen på torsdagen.Thomas Johansson, själv jordbrukare i Älmhult i Småland, tillträdde sin post för ett och ett halvt år sedan. Han sitter dessutom i Föreningssparbankens styrelse och är ordförande i Stiftelsen Lantbruksforskning.

- Jag brukar vara ute och besöka länsförbunden. Träffarna är viktiga eftersom jag får möjlighet att bygga upp de personliga kontakterna.

Torsdagens besök i Nyland och Härnösand skedde i länsförbundets regi. Dagen inleddes med att han deltog vid det ordinarie frukostmötet på Rossö Gård. Avspända och informella möten som ingår som en del i det uppmärksammade projektet "Den goda arbetsplatsen".

- Det är extra trevligt att få komma hit eftersom man här är föregångare på flera områden, berömmer Thomas Johansson.

Han syftar då bland annat på just "Den goda arbetsplatsen" och landsbygdsutvecklingsprojektet "Våga Växa".

- Vad jag vet så är Våga Växa ensam och först i landet att ta ett helhetsgrepp på landsbygdsfrågorna med ett brett upplagt projekt där flera aktörer medverkar.

Thomas Johansson fick veta mer om de båda projekten. LRF har på riksnivå anammat arbetsplatsprojektet som en lovvärd modell för att skapa en bättre och mer stimulerande arbetsmiljö.

Vid mötet på Rossö Gård presenterade han sig själv och gav även personalen chans att ställa frågor. En fråga som kom upp gällde hästnäringen och hästens roll på landsbygden. Hästen har de senaste åren blivit ett allt vanligare inslag i landskapet i takt med att mjölkorna blivit färre.

Idag är verksamhet med häst inte jämställd med övrig djurhållning. Det gäller bland annat rätten och möjligheten att söka och få EU:s arealsbidrag.

- Nu finns en politisk vilja att behandla hästnäringen likvärdigt som man gör i till exempel Finland och Irland. Hästnäringen är ju också en stor köpare av lantbruksprodukter.

Frågan finns nu med i jordbrukspolitiken och kommer troligtvis att komma upp till beslut 2003. Efter lunch hade Thomas Johansson överläggningar med LRF:s länsförbund kring aktuella näringspolitiska frågor. Även frågor kring samarbetet med Föreningssparbanken diskuterades.

Innan Thomas Johansson deltog vid det medlemsmöte som Härnösands lokalavdelning ordnat i Säbrå församlingsgård träffade han landstingsrådet Jan Sjödin i Härnösand.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons