Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalt och ekologiskt överväger på Nordvik

/

Köksmästare Robert Gullbro välkomnar Nordviksskolans elever till lunch. Lammgryta på skolans egna djur står på menyn. Av råvarorna är 75 procent närproducerade eller ekologiska.

Annons

Eleverna på internatet serveras frukost, lunch, middag samt eftermiddags- och kvällsfika. Robert Gullbro och hans medhjälpare tillagar mycket mat varje dag. Vid ett naturbruksgymnasium går det att till stor del vara självförsörjande på råvaror.

– Sett över hela året använder vi runt 75 procent närproducerat eller ekologiskt. Sommartid är vi i stort sett självförsörjande på alla grönsaker. Jag har hört att skolor i genomsnitt brukar ligga runt tolv procent.

På skolans område hämtas även äpplen och päron, olika örter och av det egna lammköttet tillreds en välsmakande gryta från grunden.

– Fonden som görs på märgen och benen ger en väldigt god smak. Det är roligt att jobba på det här sättet och så vet man att det inte är några tillsatser i maten, säger Robert Gullbro.

Det finns planer på att senare kunna erbjuda även annat egenproducerat kött.

Hembakt bröd serveras i form av fröknäcke och pumpabröd och till frukost småfranska. Även fikabröd som Kramforskakor och mer säsongsbetonat som semlor och lussebullar tillkommer i Nordvikssköket.

När halva vintern har passerat och det börjar ta slut i förråden behöver större andel råvaror köpas in. Så långt det är möjligt handlar man från lokala producenter. Robert Gullbro brukar också fråga eleverna vad de vill ha.

– I bland blir man förvånad över önskemål som palt.

Mer läsning

Annons