Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsmedelsverket kritiserar kommunens tillsyn

Annons
Livsmedelsverket kritiserar kommunens tillsyn

Men i Kramfors anser man sig följa lagen

Kramfors kommun kritiseras av livsmedelsverket för hur man sköter sin livsmedelstillsyn. Detta efter en genomgång verket gjort av rutinerna.

Från kommunens sida försvarar man sig dock och anser att livsmedelsverket feltolkat lagstiftningen.

- Vi anser att vi har stöd i livsmedelslagstiftningen för vår tolkning, säger miljöchef Rolf Wickström.

Den viktigaste kritiken gäller det faktum att kommunen inte genomför minst ett årligt tillsynsbesök på alla företag som är berörda. Enligt livsmedelsverket är det ett minimum som lagen kräver.

Kommunen anser dock att lagen ger möjligheter till att bedöma tillsynen fall för fall. Att verksamheter med liten omfattning och små risker inte behöver besökas varje år. Då är det bättre att koncentrera tillsynen på de större och mer känsliga objekten.

- Livsmedelsverket har tidigare kritiserat kommunerna för hur tillsynen fungerar. Men i det här fallet är kritiken obefogad, även om allt i och för sig är en resursfråga.

Det pågår också en diskussion om att staten åter ska ta över livsmedelstillsynen från kommunerna, eftersom man på livsmedelsverket anser att det finns en del generella brister ute bland kommunerna. Men åtminstone i Kramfors vill man behålla det uppdraget.

- Det är viktigt att ha en verksamhet som ligger nära både företagen och medborgarna. Vi känner till förhållandet bättre än man skulle göra vid ett stort regionalt kontor placerat i till exempel Gävle.

Rolf Wickström anser att det behövs en närhet och lokalkännedom. Däremot kan resurserna behöva öka för att hinna med all provtagning och tillsyn. Men det är då en fråga för politikerna att ta ställning till, påpekar han.

Närheten gäller heller inte bara att ge service till företagarna utan också till kommuninnevånare som har något att klaga på. Vid frågor om exempelvis Nyhléns produkter får kommunen hänvisa den som har klagomål eller åsikter till Uppsala, eftersom det för Nyhléns är livsmedelsverket som numer sköter tillsynen.

- Tillsynen överfördes till livsmedelsverket för några år sedan efter nya EU-regler, men nu har Nyhléns själva begärt att få kommunen som tillsynsansvariga igen, säger Rolf Wickström.

Det kan också vara motiverat i och med att styckningen ny flyttats till Ullånger och att kommunen därför är behörig att ha tillsyn igen, påpekar miljöchefen.

Något beslut i detta ärende finns dock inte ännu .

- Men att Nyhléns själva förordar en lokal livsmedelstillsyn visar att också företagen tycker att det är bättre.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Mer läsning

Annons