Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarligt hus i Nyland stängs av

Annons
Livsfarligt hus i Nyland stängs av

Kommunen kräver att fastigheten rivs

Ett hus i Nyland har förfallit till en livsfarlig lekplats för barn.

- Vi har tvingats be räddningskåren att stänga av fastigheten, säger miljöchef Rolf Wickström.

Risken är helt enkelt att fastigheten, en lockande men förrädisk lekplats, när som helst ska rasa ihop.

Därför har också den nya ägaren förelagts att riva huset. Huset ska vara rivet inom en månad från att ägaren får besked om det kommunala beslutet. I annat fall riskerar ägaren att behöva betala ett vite på 50 000 kronor.

- Det här är ett ärende som pågått i flera år, men som varit komplicerat då huset bytt ägare. Men nu har vi lokaliserat vem som äger byggnaden och kan agera.

Det är heller inte första gången åtgärder krävs på platsen. Redan 1997 vitesförelades en annan ägare att städa upp och restaurera huset.

Bland annat konstaterade miljö- och byggkontoret att husgrunden var i dåligt skick och att barn på så sätt fick tillträde till huset. Men inget har hänt.

- Trots flera påtryckningar gör ägarna inget åt huset. Därför måste vi agera med skärpa. De boende i området ska inte behöva acceptera en sådan här situation, säger Rolf Wickström.

"Förfallet har fortskridit på ett sådant sätt att byggnaden nu är att betrakta som farlig, d v s risken för olyckor är mycket stor" skriver miljö- och byggnämndens politiker i sitt krav på åtgärder.

- Vi har dessutom varit på plats med en fristående sakkunnig inspektör som bedömer att en rivning är den enda rimliga åtgärden.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Livsfarlig byggnad.

Huset i Nyland har stängts av på grund av säkerhetsproblem. Byggnaden bedöms kunna rasa ihop. Nu kräver kommunen att huset ska rivas.

foto: erik åmell

Mer läsning

Annons