Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantmäteriet i Kramfors läggs ner

/

Ännu en gång lägger staten ner verksamhet i Kramfors.

Den här gången är det Lantmäteriet som försvinner och personalen flyttas istället till Härnösand.

Annons

Det innebär att på några år har staten lagt ner skattekontoret, försäkringskassan, pensionsmyndigheten, tullen, kronofogden samt delar av arbetsförmedlingen och polisen. Dessutom lade staten förra året även ner det servicekontor som under en period ersatte skattekontoret, försäkringskassan och pensionsmyndigheten.

Förutom i Kramfors lägger Lantmäteriet även ner kontoren i Ljusdal, Ånge, Sveg, Boden och Piteå.

Från arbetsgivarens håll har man bland annat motiverat nedläggningen bland annat med att det är svårt att rekrytera personal till små enheter.

Möjligheten till karriärvägar, kompetensutveckling och kompetensöverföring anses också större om man samlar personalen på färre kontor.

Ett annat argument som förts fram är att det är svårt med lednings- och styrfunktioner med små kontor.

– Till en del kan jag förstå argumenten, men det här är ett kontor som funnits och fungerat bra sedan 1947 och servicen kommer att bli sämre för Kramforsborna, säger Ulf Engström som nu får bereda sig på att börja pendla.

Han är en av fyra anställda som påverkas av förslaget.

Nedläggningen är ännu inte MBL-förhandlad men personalen i Kramfors har ingen förhoppning om att beslutet ska bli något annat än att verksamheten flyttar till Härnösand där det i dag finns 15-20 anställda.

Även Monika Rundström kommer att få en ny arbetsplats.

– Jag har jobbat i Härnösand tidigare och hade flyttat till Kramfors för att få göra något nytt. Diskussionerna om en förändring av kontorsorganisationen dök upp strax efter att jag började jobba i Kramfors, säger hon

Både hon och Ulf Engström säger sig delvis förstå argumenten för större kontor, men påpekar också fördelarna med den närhet och personkännedom som mindre kontor innebär.

– Frågan är också hur mycket man anstränger sig vid rekryteringar, mer än att sätta ut en annons.

Mer läsning

Annons