Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet toppar vaccineringsstatistik

Annons
Länet toppar vaccineringsstatistik

Västernorrland var fram till 2000 det län i landet som hade de högsta antalet vaccineringar av barn upp till 18 månaders ålder.

I den nationella statistiken, som blev klar i december, Västernorrland en hedrande första plats. Statistiken gäller vaccinationsprogrammet fram till år 2000.

Det handlar om så kallad MRP-vaccinationer. Alltså vaccinering mot barnsjukdomarna mässling, röda hund och påssjuka. Hela 97,7 procent av barnen födda 1998 vaccinerades.

- Vi brukar alltid ligga bra till vad gäller vaccinationer, säger smittskyddsläkare Olle Gustavsson.

Nu talar det mesta för att resultatet av nästa vaccinationsprogram inte kommer uppvisa lika höga siffror. Detta beroende på den debatt som fördes i TV och tidningar under hösten 2000. Då kom uppgifter om att barn som vaccinerats drabbats av autism.

Några säkra belägg för att så skulle vara fallet presenterades aldrig. Men småbarnsföräldrarnas oro var väckt. En oro landstinget försökte stävja med hjälp av information.

- Barnhälsovårdsläkarna reagerade med motinformation. Jag uppfattade att informationen var fyllig men sen var det upp till föräldrarna att besluta eftersom vaccinationerna är frivilliga.

Olle Gustavsson berättar att föräldrarna fick gott om betänketid innan de bestämde sig. Man erbjöd då även möjligheten att vaccinera barn som hunnit passera 18 månaders-strecket. Exakt hur många föräldrar som ändå avstod från att vaccinera sina barn vet man inte idag.

- Det är möjligt att det blir en sänkning av siffrorna men någon dramatisk minskning är inte att vänta, tror Olle Gustavsson.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons